420 milliárdot bukhatunk, mert Mészáros túl nagyot kaszálna?

Egy szennyvízberuházási gigatendert állítana le az Európai Bizottság.

MNO
2016. 04. 18. 8:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak néhány hete jelent meg a felhívás összesen 420 milliárd forintnyi szennyvízberuházásra, az Európai Bizottság máris a közbeszerzési eljárás leállítását kérte – írja a Világgazdaság. A lap információi szerint a Csalás Elleni Európai Hivatalhoz (OLAF) is érkezett már bejelentés a megatenderrel kapcsolatban, melyben olyan cégek arathatnának, mint a Mészáros és Mészáros Kft.

A lap felhívja a kiírás sajátosságaira a figyelmet, miszerint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. az ország hat régiójára, 70-70 milliárd forintos darabokban írta ki a tendert úgy, hogy a helyi sajátosságokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyja.

„Brüsszel azonban nem az esetleges korrupciógyanú miatt akasztaná meg a tendert, hanem mert a lebonyolításhoz választott központosított keretmegállapodásos módszert komplex infrastruktúrafejlesztésre alkalmatlannak, költségesnek, ráadásul versenyellenesnek találja. A kiíró ugyanis a 70 milliárdos tömbökhöz illő, méretes referenciákat kér – például az utóbbi három évben 15 milliárd forint árbevételt a közbeszerzés tárgyából –, ezzel pedig a bizottság szerint kizár egy sor vállalkozást a versenyből” – írja a lap.

Hozzáteszik, hogy amennyiben darabokban írnák ki a pályázatokat, melyek költségei jellemzően 800 millió és 3 milliárd forint között szóródnának, a kkv-k is eséllyel indulhatnának. Ennek elmaradását találja a legaggályosabbnak a bizottság, mivel a gyenge versenyben nem várható ádáz árharc sem, vagyis a felállás nem szolgálja az unió pénzügyi érdekeit – írja a lap.

Hazánk legtehetségesebb gázszerelőjének cégei egyre többet építhetik a hazát, Alcsúton luxusingatlanokat és vasutat is húzhat, igaz 20 milliárdért drágábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.