A jégkár miatt hosszabbított a minisztérium

Meghosszabbították az Agrár-Széchenyi-kártya jégkár sújtotta igénylőinek támogatását.

MTI
2016. 04. 28. 20:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a konstrukció keretein belül a korábbi, 2016. március 31-i határidő helyett 2016. június 30-ig van lehetőség a teljes hiteldíj-támogatást nyújtó hitelszerződés megkötésére, illetve hatályba léptetésére.

A Kavosz közleményében emlékeztet arra, hogy a kormány 100 százalékos kamat-, kezesidíj- és kezelésiköltség-támogatással, valamint egyéb költségtámogatásokkal segíti a kárt szenvedett gazdák finanszírozáshoz jutását.

További változás, hogy a korábban meghatározott több mint 200 település mellett további 160 új település esetében is élhetnek a gazdálkodók a kedvező lehetőséggel. Ezzel számos, Agrár-Széchenyi-kártyával már rendelkező vagy azt újonnan igénylő agrárvállalkozás vált jogosulttá a magasabb összegű támogatásra meghatározott feltételek esetén.

Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint kiemelte, hogy az Agrár-Széchenyi-kártya-hiteligénylések száma dinamikusan nő, a 2011. évi bevezetése óta a kártyát mára több mint ötezer gazdálkodó igényelte. Az átadott kártyák száma megközelíti a négyezret, a kihelyezett hitelösszeg pedig elérte a 28 milliárd forintot.

Az Agrár-Széchenyi-kártya átlagos hitelösszege az idén létrejött ügyeket tekintve 7,7 millió forint, ami csak kissé marad el a Széchenyi-kártya-folyószámlahitel 8,4 millió forintos átlagától – tudatta a Kavosz.

A kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett gazdák részére nyújtott többlettámogatást eddig több mint 2,5 milliárd forint összegű szerződött hitelhez kapcsolódóan 350 vállalkozáshoz vette már igénybe, a meghosszabbított lehetőség iránt érdeklődők száma továbbra is jelentős. Az igénylők nagyobb része családi gazdaságként, egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként működő vállalkozás – közölte a Kavosz Zrt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.