A Kúria Kishantosnak adott igazat

Megsemmisítették a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Mező Vidék Bt.-vel kötött szerződését.

MNO
2016. 04. 12. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kúria helybenhagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítette a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek a Mező Vidék Bt.-vel  megkötött szerződését. A bíróság tehát a legfelsőbb szinten is megerősítette, hogy az NFA törvényt sértett a kishantosi földek pályáztatásakor 2013-ban, valamint a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és Népfőiskolának volt igaza, amikor pert indított az általa egykor bérelt állami földekre kiírt NFA-pályázatok elbírálása ügyében – írta a Greenpeace az MNO-nak küldött közleményében.

Mint írták, a Kúria mai döntését megelőzően 2015. június 17-én a másodfokú bíróság elfogadta Kishantos érveit; ítéletében semmissé tette az egyik új bérlő, a Mező Vidék Bt. és az NFA közötti szerződést. Emellett döntött arról is, hogy az NFA pályázati kiírásának és elbírálásának jogszerűségét vizsgálnia kell a bíróságnak, és ezért ezt az ügyet visszautalta első fokra. Az NFA és a Mező Vidék Bt. azonban nem fogadta el a jogerős ítéletet, és a Kúriához fordult. A bírósági mai döntésével helybenhagyta a 2015-ben hozott másodfokú ítéletét.

„Bízunk abban, hogy ez az ítélet bátorítást, erőt ad minden olyan gazdálkodónak, aki hasonló helyzetbe került az állami földbérleti pályázatok szabálytalan elbírálása során” – fogalmazott Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampányosa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.