A szőlőültetvények is elfagytak az éjjel

Harkán, Fertőszentmiklóson és Fertőszéplakon az idén nem szüretelnek.

MTI
2016. 04. 29. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Taschner István elmondta: az 1850 hektáron elterülő borvidéken péntek délelőtt végzett kárfelmérés szerint az alacsonyabban fekvő területeken, Harkán, Fertőszentmiklóson és Fertőszéplakon minden hajtás megfagyott, ott az idén nem szüretelnek. A magasabban fekvő területek is károsodtak, de kisebb mértékben: Balf és Fertőrákos között 25 százalékos a kár.

Hozzátette: a Sopronhoz tartozó Jánostelepen hajnalban mínusz hat fokot mértek, és Fertőszentmiklósnál is tartósan mínusz két fok alatt volt a hőmérséklet a múlt éjszaka.

A gazdáknak most elölről kell kezdeniük a hajtások metszését, hogy a következő évi szüretre már termést hozzanak – fűzte hozzá az elnök.

A borvidéken 75 százalékban kék szőlőt termesztenek, ennek is 70 százaléka a vidékre jellemző kékfrankos. Jelentősek még a zweigelt-, a cabernet sauvignon, a merlot- és a pinot noir ültetvények. A fehérborfajták közül a zöld veltelini, a chardonnay, a tramini, a zenit, a sauvignon blanc és a korai piros veltelini elterjedt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.