Astra-ügy: kezdődik a kártalanítás

Jogerősen elrendelte a bukaresti táblabíróság a biztosító felszámolását.

MTI
2016. 04. 29. 18:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román biztosítási garanciaalap (FGA) pénteken közleményben jelezte, hogy tudomásul vette a jogerős végzést, és ezzel teljesültek a kárigények kifizetésének jogi feltételei. A kártalanítás lebonyolítási módját szerdán – az ortodox húsvét után – ismertetik.

A Hotnews.ro portál szerint az FGA 60 ezer káraktát vett át az Astrától, mintegy 650 millió lej (45,5 milliárd forint) értékben. Ugyancsak a román garanciaalap vette át az Astra 191 ezer magyarországi biztosítási kötvényét és a magyarországi ügyfelek 4800 kártérítési igényének rendezését. A biztosító németországi fiókjától 6100 kötvényt és 200 kárigényt, a szlovákiai fióktól pedig 23 ezer biztosítást és 640 kárigényt vett át a román garancialap.

Április elején Szabó József, az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Astra Biztosítóval kapcsolatos magyarországi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károk kifizetését nem az FGA, hanem a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) végzi itthon, már jelenleg is. Az FGA-hoz tehát csak az Astra Biztosítóval szembeni nem kgfb- jellegű – például casco, lakás- vagy utasbiztosítási szerződés alapján fennálló – kárigényekkel kell fordulni, jegyezte meg az igazgató.

A Hotnews.ro úgy tudja, a román garancialap április 8-áig kevesebb mint 30 ezer kártalanítási kérvényt iktatott, közülük pedig még csak 3600 kifizetését hagyta jóvá, 14 millió lej értékben. Az FGA korábban jelezte: a felszámolást elrendelő jogerős végzéstől számítva a károsultaknak még 90 nap áll rendelkezésükre, hogy a konkrét kifizetéseket kérjék.

A működési engedély megvonásakor az ASF elnöke sietett megnyugtatni az érintetteket, hogy a jelenleg 1 milliárd lejjel rendelkező garancialapban elegendő fedezet van arra, hogy a 700 millió lejre becsült kárterítési kötelezettséget átvállalja a csődbe ment Astrától. Romániában a kártérítések felső határa 100 ezer euró (31 millió forint) mind a cégek, mind a magánszemélyek esetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.