Corina Cretu: Jó alkut kötöttem Lázárral

Igazodást vár el Magyarországtól az EU támogatáspolitikáért felelős román „nehézbombázója”.

BuL
2016. 04. 21. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Lázár Jánossal kötött, remek alkuval büszkélkedik Corina Cretu uniós támogatásért felelős EU-biztos egy friss interjúban. A Portfólió.hu-n megjelent beszélgetésben amiatt is elégedettségének adott hangot, hogy hazánkban gördülékenyen indult a 2014–20-as uniós pénzügyi ciklus, de figyelmeztetett, be kell tartani az egyes évekre meghatározott programcélokat. Úgy látja, a kis- és a közepes vállalkozásoknak adott „ingyenpénz” helyett fejlesztési hitelrendszert érdemes fenntartani, ezt tartja ugyanis hatékonynak.

Az alkuról részletekbe bocsátkozva elmondta, budapesti látogatása során, amikor is virággal fogadta őt Lázár János, megállapították a magyar tárcavezetővel, hogy 570 millió eurónyi kifizetést tart vissza az unió, ami nyolc operatív programot – ezeket hívják összefoglalóan aszfaltügynek (útépítésekkel kapcsolatos kartellgyanú) – érint. Az egyes fejezeti összegeket a magyar hatóságok jelenleg korrigálják, utána kezdődhet valamivel kevesebb pénz kifizetése, a maradék összeget újabb projektekben kínálja lehívásra majd az EU.

Szerinte a legfontosabb tanulság, hogy az új ciklus elején el kell kerülni a csúszásokat, mert később már rendkívül nehéz behozni a lemaradást. Különösen a nagy projektek gondos előkészítése rendkívül fontos.

A kis- és a közepes vállalkozásokat – a magyar kormányhoz hasonlóan – a gazdasági növekedés motorjainak tartja Cretu, ugyanakkor azt látja, a visszatérítendő források nagyobb hatékonysággal jelentkeznek fejlesztésekként, mint az „ingyenpénz”, a biztos ezért a visszafizetendő támogatások megduplázását szorgalmazza a fejezeten belül. Magyarországot rendkívül jó példának nevezte arra, ahogyan a gazdaságélénkítésben és a munkanélküli-rátában az uniós pénz megjelenik. Cretu ugyanakkor kéri a magyar kormányt, hogy programjait jobban hangolja össze az Európai Beruházási Bank, az Európai Beruházási Alap és az Európai Bizottság pénzügyi eszközeivel.

Cretu kívánatosnak tartja, hogy a regionális politikák jobban simuljanak bele a Juncker-féle elgondolásba, a közös EU-s gazdasági kormányzásba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.