Csökkentené a tej áfáját az FM

Átfogó tejágazati stratégiát készített a Földművelésügyi Minisztérium.

MTI
2016. 04. 08. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az agrárminiszter arról beszélt, hogy a tej és tejtermékek világpiaci kereslete 2008 óta először csökkent 2015-ben, a tejtermelés világszintű bővülése ugyanakkor nem állt meg. A túlkínálat levezetésével létrejött magas készletek és a relatíve alacsony világpiaci kereslet miatt a tej és a tejtermékek árai tovább mérséklődnek. A világpiaci egyensúlytalanságot kiváltó tényezők továbbra is fennállnak.

Mivel Magyarországot is súlyosan érinti a tejpiaci válság, ezért az FM elkészítette az átfogó tejágazati stratégiát. Ezt a tervek szerint még áprilisban megtárgyalhatja a kormány. A stratégia több intézkedésre tesz javaslatot, ezek között van az áfa csökkentése is.

A miniszter kijelentette: a jelenlegi világméretű tejpiaci válsághelyzetben a vásárló úgy segíthet a magyar tejágazatban dolgozókon, hogy magyar tejet vesz le a polcról, ezzel ugyanis magyar munkahelyeket véd meg. Elmondása szerint a tej áfájának csökkentése esetében a minisztérium hasonló hatást vár, mint a sertésáfa csökkentésekor.

A miniszter a fórumon ismertette a sertésstratégia fontosabb elemeit és eredményeit. Elmondta, hogy a sertéshúsáfa csökkentésének hatása a fogyasztókhoz is elért. Az intézkedés a tisztességesen működő vállalkozások számára egyenlő versenyfeltételeket biztosít, a feketegazdaság visszaszorulásával pedig a piac további élénkülése és tisztulása várható.

Az eddigi tapasztalatok összhangban vannak a korábbi várakozásokkal, a meghatározó kiskereskedelmi láncok hajlandóak teljes egészében átadni a fogyasztók számára az áfacsökkentés előnyeit. Így 17-22 százalékkal csökkentek az árak az érintett termékkörben – mondta el a miniszter.

A nagyobb kereskedelmi láncok a szokásos forgalmukhoz képest szintén növekedést tapasztalnak a sertéstőkehúsoknál – tette hozzá.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint januárban a sertéshús fogyasztói ára éves szinten 17,2 százalékkal, míg decemberhez képest 15,3 százalékkal csökkent – ismerteti a szaktárca közleménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.