Eddig hatszáz dohánybolt zárt be

Ötvenhatmillió forint bírságot szedtek be a nemzeti dohányboltoktól a rendszer 2013-as bevezetése óta.

FB
2016. 04. 28. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem feltétlenül a kormány kegyeltjei azok, akik nemzeti dohányboltot üzemeltetnek – írja csütörtöki számában a Figyelő. A hetilap szerint ugyan sok tűzközeli üzletember nyithatott jó helyen dohányboltot, sokaknak ez nem sikerült, így nincs sok profitjuk.

Ráadásul az eltelt két évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is sokszor bírságolt, összesen 56 millió forint összegben – közölte a lap a NAV adataira hivatkozva. Ezt összesen 414 jogsértés alkalmával szabta ki az adóhivatal. Ez a szám azonban annak függvényében nem tűnik magasnak, hogy összesen hány ellenőrzés volt: az elmúlt két évben 7493 alkalommal tértek be adóellenőrök dohányboltokba. A Figyelő szerint e szám alapján minden trafikban kellett volna járjon a NAV, de az adóhatóság módszertanából kiindulva ez biztosan nincs így, ugyanis egy lebukó helyre többször vissza szoktak nézni.

A NAV azt is közölte, hogy a rendszer 2013-as bevezetése óta összesen 598 trafikos adta fel, ennyi bolt engedélye szűnt meg – igaz ebben benne van az is, hogy egy jogszabályváltozás nyomán a nagyobb üzletek mellett már nem üzemelhetnek dohányboltok. Jelenleg körülbelül 5600 trafik működik, ez egyébként több, mint az induláskor, amikor durván 5500 dohánybolt nyitott ki reggelenként. A Figyelő szerint ebből az következik, hogy a trafikok bő tíz százaléka cserélődik a tulajdonos vagy az árusítóhely alapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.