Erőtlen NAV-razzia a kínai piacon

Próbavásárlás nélkül vizsgálták a NAV ellenőrei pénteki akciójuk során kínai sofőrök járműveit.

Horváth Attila
2016. 04. 18. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén még nem láttam őket, de korábban többször is ellenőriztek minket. Általában találnak valamilyen szabálytalanságot, de túl komolyan nem veszik a büntetést – mondta tört magyarsággal egy kínai eladó a Monori Centerben. A megújult józsefvárosi piactól alig egy kilométerre, a Kőbányai útról nyíló Monori, Jegenye és Horog utca övezte területen száznál is több üzletben vásárolhatnak a nagykereskedők. Pénteki ottjártunkkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 10-15 alkalmazottja állította meg a környéken a kisteherautókat és nézett be a rakterekbe.

Sinka Zoltán kiskereskedő hosszú évek óta küzd a környéken virágzó feketekereskedelem ellen. Lapunknak elmondta, csütörtökön kezdődtek az ellenőrzések, idén ezek előtt még egy sem történt. Korábbi tapasztalatai alapján arra számított, hogy most is hetekig tart majd a vizsgálat, próbavásárlásokat is várt. De péntekre szinte lecsengett az egész, alig maradt pénzügyi nyomozó a környéken. Ennek okát Sinka Zoltán nem tudta megmondani, igaz, feltűnt neki, hogy jó néhány üzletet már az akció előtti héten bezártak – szerinte tulajdonosaik tarthattak az ellenőröktől.

Aznap szemtanúi lehettünk, hogy a nyitva tartó üzletek eladói az utcán állva figyelték a NAV-osokat, de senki sem tűnt izgatottnak. A pénzügyőrök egyenruhában mentek be az egyik kínai étterem illemhelyére, a pincérek előzékenyen mutattak a mosdó irányába. A NAV bevetési főigazgatósága egyébként a Jegenye utca végén található, alig száz méterre az utolsó kínai üzlettől. Egy, a hivatal belső ügyeit jól ismerő forrásunk szerint 2015-ig rendszeresek voltak az ellenőrzések a centrum és a józsefvárosi piac területén is. Elmondta, az, hogy idén még egy razzia sem volt, a hivatal gyengeségét jelzi, valószínűleg alig maradt kapacitásuk hasonló ellenőrzések lefolytatására.

Másként indokolta a helyzetet Sinka Zoltán, szerinte a mindenkori kormányok szemet hunynak a jelenség felett. A kereskedő több mint tíz éve harcol azért, hogy számolják fel a környéket, mint mondta, virágzik a feketekereskedelem, ellehetetlenülnek a becsületes kiskereskedők. Utoljára alig több mint egy hete járt a Nemzetgazdasági Minisztériumban, Tállai Andrással, a NAV vezetőjével szeretett volna találkozni, de nem sikerült. Egy másik minisztériumi alkalmazottnak adta át levelét, amelyben az ügy mielőbbi megoldását sürgette. Mint mondta, korábban már találkozott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel is. Számos beadványt is megfogalmazott. Azt szeretné elérni, hogy legalább egyenlő versenyfeltételekkel dolgozhassanak. – Kínából hatalmas tételben hozzák be ezeket a ruhákat, amit aztán áfa nélkül adnak tovább leginkább külföldre, de sok esetben Magyarországon tevékenykedő kínai kis- és nagykereskedőknek. Ezzel a magyarok képtelenek lépést tartani, ugyanis nekik meg kell fizetniük a 27 százalékos forgalmi adót – hangsúlyozta Sinka Zoltán.

A helyszínen járva korábban magunk is láttuk, ahogy hatalmas bálákban hagyják el kisbuszokban a center területét a ruhák. Pénteken azonban alig néhány teherautó járta az utcákat – legtöbbjüket meg is állították a NAV-osok. A boltokban ugyanakkor síri csend honolt. Nem csak adóellenőrök, vevők sem voltak sehol. Az árakat itt csak euróban tüntetik fel, és általánosságban elmondható, minimum 10-12 ruhaneműt kellett volna ahhoz vásárolnunk, hogy el is vihessük. A feltűnően tiszta üzletekben kínaiak, magyarok és szerbek is dolgoznak – illetve ez alkalommal inkább pusztán figyelték az egyenruhásokat, akik kettesével vagy négyesével álltak az utcán vagy a parkolóban, de csak minden második autót állították meg. Ottjártunkkor ötből három sofőrt továbbengedtek, és kettőnek a járművébe másztak csak be. Mindketten kínaiak voltak, akiket elengedtek.

A NAV lapzártánkig nem válaszolt feltett kérdéseinkre: hány ellenőrzést tartottak a center területén, mit kerestek, és milyen eredménnyel zárultak a razziák?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.