Fazekas: A kérelmeket április 7-től lehet beküldeni

Az egységes kérelmeket május 17-ig fogadják el.

MTI
2016. 04. 07. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Sándor elmondta: a kérelem benyújtásával 170 ezer gazdálkodó juthat hozzá 2016-ban is az agrártámogatások legnagyobb részéhez.

Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára hozzátette: az uniós közvetlen támogatás 1,27 milliárd euró, mintegy 400 milliárd forint.

A beadási feltétel annyi, hogy legalább akkora területet használjanak az idén, mint tavaly. Az egységes kérelem 32 jogcímet tartalmaz.

Az egységes kérelem beadásának határideje május 15., mivel azonban ez hétvégére esik, május 17-ig fogadják el őket, május 31-ig pedig szankciómentesen lehet módosítani.

Ezután a május 18. és június 9. között beadott kérelmekre a támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökken. Bevezetik az előzetes ellenőrzést is, a hibákról a gazdákat értesítik, így azokat ki lehet javítani.

Gyuricza Csaba, az MVH elnöke közölte: a múlt évi agrártámogatások végkifizetésének határideje június 30. Az összesen 400 milliárd forintból mintegy 342 milliárd forintot juttattak el idáig.

Alaptámogatást a gazdálkodók 99 százaléka kapott, így 123 ezer kérelmezőből már több mint 120 ezer gazdának fizetett támogatást ezen a jogcímen az MVH 178,6 milliárd forint összértékben. A fennmaradó hányadot a végkifizetés keretében kapják meg a gazdálkodók. A zöldítési támogatásra április elejéig 75,8 milliárd forintot utaltak ki, az ügyfelek mintegy 90 százalékának. A kistermelői támogatást a múlt évben több mint 50 ezren választották, mintegy 90 százalékuk már hozzájutott a támogatáshoz, ez összesen 7 milliárd forintot jelent a gazdálkodók számára – mondta Gyuricza Csaba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.