Fazekasék pánikkeltőnek nevezik a Greenpeace állításait

Veszélyes lehet az a rovarölő szer, aminek használatához engedélyt kért Magyarország az EU-tól.

TK
2016. 04. 19. 6:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium a portálnak küldött válasza szerint „a Greenpeace pánikkeltő állításaival szemben a sokéves tapasztalatok alapján nem kell tartaniuk a méhek károsodásától a csávázások következtében”.

A Greenpeace úgy véli, hogy Magyarország felelőtlenül viselkedik, amikor eseti engedélyt kért az Európai Unióban jelenleg korlátozás alatt álló neonikotinoid növényvédő szerek használatára. A szert 2013-ban korlátozták, mert veszélyt jelenthetnek a méhpopulációra és a vízi élőlényekre.

A zöld szervezet aggályaihoz részben csatlakozott az országos Magyar Méhészeti Egyesület, akik azt sérelmezték, hogy velük nem egyeztetett senki, és mindenképpen szeretnék tudni, hogy egyáltalán mely területeken fogják bevetni a neonikotinoidokkal csávázott vetőmagokat.

A Fazekas Sándor által irányított minisztérium a portálnak küldött válaszában leszögezi, hogy szerinte pánikkeltésről van szó, és a Nébih elővigyázatosan járt el, amikor két év moratórium után nagyon korlátozott területen lehetővé tették a csávázott magok használatát: „a készítmények az engedélyezésük óta eltelt másfél évtizedben rendeltetésszerű használat mellett nem okoztak méhpusztulást Magyarországon”.

Az FM leszögezi, hogy a nem rendeltetésszerű használat problémás lehet a méhekre nézve, de ilyen esetekben a méhészek kártérítésre számíthatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.