Folytathatja az MNB a műkincsvásárlást

Mindent rendben találtak, ám az ingatlanügyletekről szóló jelentés „elvérzett”, így eredmény sincs egyelőre.

MNO
2016. 04. 29. 20:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utóbbiért a jobbikos Nyikos László, a bizottság egyetlen ellenzéki tagja felel, de mint Papcsák Ferenc a Napi.hu-nak adott interjújában közölte, a jelentés „nem ad választ a felügyelőbizottság által megfogalmazott kérdésekre”. Többek között arra, hogy „az MNB igazgatósága – mint jogi személy – jogszerűen vásárolta-e meg ezeket az ingatlanokat”, vagy arra, hogy mi a nemzetközi gyakorlat, amivel kapcsolatban már korábban is kritikával illették Nyikost, mégsem „végzett nagyobb merítést”. Ezért Papcsák azt is kilátásba helyezte, hogy elveszi és egy másik bizottsági tagnak adja át az ügyet.

Arra a kérdésre, hogy akkor tesznek-e feljelentést az ügyben, az elnök nemmel válaszolt a Hír TV szerint: „Én nem látok ilyen körülményt, és ő (Nyikos László – a szerk.) sem állította ezt.” Emellett még az is elhangzott, hogy „a vétel, a vásárlás még mindig jobb, mint az értékesítés, főleg úgy, hogyha megtérülő beruházásról van szó”.

Azzal kapcsolatban, hogy a műkincsvásárlásokat rendben találták-e, az elnök azt mondta: jogszerűnek találták az Értéktár programot.

A harmadik nagy horderejű vizsgálat az MNB alapítványaihoz kapcsolódik. Papcsák hangsúlyozta: személyes véleménye ugyan, de szerinte csak azt kell vizsgálni, „hogy törvényesen zajlott-e az alapítványok létrehozása és a vagyonátadás”, a többit nem, mivel „vagyonuk és a működésük is elkülönül a jegybanktól és annak intézményrendszerétől, ez ügyben a felelősség már a kuratóriumokat terheli”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.