Hallgatnak a halhús áfájáról

Kétszer annyiba kerül egy kilogramm ponty, mint a sertéscomb.

Horváth Attila
2016. 04. 29. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hete Orbán Viktor miniszterelnököt levélben kértük arra, hogy a hal áfája is csökkenjen, 27-ről öt százalékra. Egyetértett velünk a Magyar Akvakultúra-szövetség, a Magyar Országos Horgászszövetség (Mohosz), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig a támogatásáról biztosított – mondta lapunknak a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület Hasznosítók Szövetségének elnöke. Németh István hozzátette, a legegészségesebb húsféle a hal, népszerűsítésére jelentős uniós forrásokat költöttek el tavaly, így még fontosabb lenne, hogy olcsóbban lehessen hozzájutni. Példaként hozta fel, hogy a tej, a baromfi és a tojás áfája is 27-ről öt százalékra csökken jövőre a tervek szerint. A Fidesz új választási csodafegyverét jelentő áfacsökkentéssel egyébként hangsúlyosan foglalkozott tegnap Lázár János is a szokásos csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint lényegében egy „megélhetési rezsicsökkentésnek” nevezett csomag jön létre, ha a kormány elfogadja a 2017-es költségvetést.

Kérdés, hogy a választási csodafegyvernek egyelőre miért nem része a hal fogyasztási adójának csökkentése. Pedig egy múlt heti sajtótájékoztatón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is arról beszélt, hogy a halhús áfáját is célszerű lenne öt százalékra csökkenteni, és a kormány már foglalkozik a kezdeményezéssel. Németh István szerint szóbeli ígéret már érkezett, de konkrétum még nem, és a két héttel ezelőtti levélre sem kaptak választ. Pedig számításai szerint a magyar költségvetésből mintegy 2,5 milliárd forint esne ki, ami elenyésző összeg. Reményei szering egy-két éven belül elérik céljukat. Az elnök hozzátette, egy kilogramm sertéscomb tisztítva jelenleg 900 forint körül kapható a boltokban. Ugyanennyi ponty 1100-ba kerül, s ha valaki tisztítást is kér, az további 200-300 forint. Mivel ezután a hal 30-40 százaléka – a pikkely, a belek és sokaknál a fej – a kukába kerül, ezért a hal mára gyakorlatilag kétszer annyiba kerül, mint a sertés.

– Fontos az élőhal áfájának csökkentése, ez a termelői és a felhasználói oldalnak is kedvezne. Azt jelentené, hogy 25 százalékkal több hal kerülhetne forgalomba. Ezek döntő részben a magyar családok asztalára kerülnének – fejtette ki lapunknak Láda Gáspár, a Mohosz alelnöke.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tegnapi közleményében aggodalmát fejezte ki, mert a tej, baromfi és tojás mellett a zöldség és a gyümölcs adóterhe nem csökken, így 2017-től tovább nőhet az áfacsalás mértéke a szektorban. Szerintük az élelmiszerek közül a zöldség-gyümölcsöknél a legnagyobb az áfacsalás mértéke, évente 40-50 százalékra tehető. ezért lépni kellene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.