Jönnek a magyar IC-kocsik?

Egy friss kormányhatározat szerint legalábbis a kormány kész csaknem tizenötmilliárddal is támogatni a tervet.

RZ
2016. 04. 07. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kabinet arra hívja fel a nemzetgazdasági minisztert, hogy a költségvetés a 2017. évben 4,77 milliárd forintos, a 2018. évben kereken 10 milliárd forintos forrást tartalmazzon erre a célra. A tervek szerint ebből 100 darab új, magyar fejlesztésű, Magyarországon gyártandó intercitykocsi jön ki.

A nemzetgazdasági miniszter feladata lesz, hogy biztosítsa a 2016 és 2019 közötti időszakban a 100 IC+ távolsági vasúti személykocsi MÁV-Start Zrt. általi kivitelezését.

Az IC+ típusú személyszállító kocsikból két prototípus már közlekedik a magyar pályákon, az azonban kérdéses volt, hogy a sorozatgyártásból lesz-e valami. Korábbi elképzelések szerint egyébként a kocsi nemzetközi változata 200, a belföldi változat 160 km/h sebességgel közlekedhetne. Most úgy tűnik, az újonnan gyártani tervezett vagonok a hazánkban nemrég felújított vaspályákra kerülhetnek.

Ha az üzlet valóban létrejön, az már csak azért is nagy jelentőségű, mert nemcsak hogy évtizedek után gyárthat Magyarország vasúti járművet, hanem segítene fiatalítani a MÁV kórosan elöregedett járműparkját is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.