Kartellgyanú: egészségügyi cégek ellen indul eljárás

Az eljárás alá vont cégek megsérthették a versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseket.

MTI
2016. 04. 12. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a versenyfelügyeleti eljárást a Siemens Healthcare Kft., a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft., a Philips Magyarország Kft., a Variotrade Kft., a HOGE Orvosi Műszer Kft., a Premier G. Med Kft., a Med&Trade Co. Bt., az Innomed Medical Orvostechnikai Fejlesztő és Gyártó Zrt., a Getronics Magyarország Informatikai és Kommunikációs Megoldások és Szolgáltatások Kft., a Pascal Team Kereskedelmi és Mérnöki Szolgáltató Kft., a Silver Wood – IT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Medimat Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Medi-Cont Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a VMD Kórház Technológiai Zrt., a Novelmedix Zrt., az Artmed Kft., az Euromedic Technology Kft., az Euromedic Dent Kft., a Medirex Zrt., a Mediszer Kórháztechnika és Kereskedelmi Kft., valamint a Chemium Kereskedelmi, Szolgáltató és Gyártó Kft. vállalkozással szemben indították előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatok egyidejű megtartásával.

A GVH észlelte, hogy az eljárás alá vont vállalkozások 2015-től feltehetően egyeztetéseket folytattak és olyan információkat osztottak meg egymással, amelyek a KEOP-5.6.0/E/15-2015 azonosító számú, „Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása” elnevezésű pályázati konstrukcióhoz kiírt, képalkotó diagnosztikai eszközök beszerzésére szóló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolhatók.

A hivatal szerint az eljárás alá vont cégek magatartásukkal valószínűsíthetően megsértették a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására, ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény az eljárás lefolytatására 6 hónapot ad, amely – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható – közölte a GVH.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.