Megtagadta az adatszolgáltatást az Eximbank

Az LMP arra volt kíváncsi, hogy ki kezel 16 milliárdot. Keresetet nyújtottak be a bíróságra.

MTI
2016. 04. 14. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schiffer András csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az állami pénzintézet tavaly novemberben hirdetett pályázatot alapkezelő szervezetek kiválasztására, mintegy 16 milliárd forint kezelésére. A pályázat december 9-én lezárult, ám azóta sem tudható semmi a nyertesről, a jelentkezőkről vagy a pályázat részleteiről.

Az ellenzéki párt társelnöke még januárban adatkéréssel fordult a bank vezetéséhez, ám Urbán Zoltán vezérigazgató Schiffer András szerint „vicces” válaszában sok mindenről írt, pusztán a kérdéseire nem válaszolt. Ugyan a bankvezér megadott egy internetes elérhetőséget az információk forrásaként, Schiffer András viszont cáfolta, hogy itt fellelhetőek lennének az adatok.

Kijelentette: az Eximbank és tulajdona a nemzeti vagyon része, így nyilvánossá kell tenni minden adatát. Ha ennek a későbbiekben sem tesz eleget a pénzintézet, közérdekű adattal visszaélés miatt tesz majd feljelentést – tette hozzá a politikus.

A frakcióvezető hangsúlyozta pártja álláspontját, miszerint minden állami pályázat dokumentációját és pályázatait nyilvánossá tennék. Bírálta az állami bankot, amelynek törvényben előírt feladata az ország exportképességének növelése, valamint a nemzetközi versenyképesség javítása lenne, ám kérdésesnek nevezte például azt, hogy a szintén hitelhez jutó Andrew G. Vajna televíziója hozzájárulna az export növekedéséhez.

Schiffer András rámutatott arra is: elillanhat az eddig hangoztatott államadósság-csökkentés is, ha az Eurostat álláspontjának megfelelően az Eximbank forrásállományát, hitelkihelyezését is hozzászámolják ahhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.