Megveheti a Mol a szlovén leányvállalatot

Az Eni Hungária és az Eni Slovenia felvásárlása nem kelt versenyjogi aggályokat.

MTI
2016. 04. 08. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság megállapította, hogy az Eni Hungária és az Eni Slovenia felvásárlása nem kelt versenyjogi aggályokat, tekintettel a két érintett vállalat kis méretére, valamint arra, hogy az érintett piacokon továbbra is erős versenytársak maradtak.

A Mol Nyrt. tavaly októberben jelentette be, hogy megvásárolja az Eni Hungária Zrt. teljes tulajdonrészét az Eni olasz energetikai konszerntől. Ezáltal 183 töltőállomás üzemeltetését és az Eni nagykereskedelmi tevékenységeit veszi át a magyar olajipari vállalat. Az Eni kenőanyag nagykereskedelmi üzlete nem képezi a megállapodás részét.

Novemberben a Mol már arról számolt be, hogy megvásárolja az Eni Slovenia teljes tulajdonrészét az olasz tulajdonostól, azaz átveszi az Eni teljes kis- és nagykereskedelmi tevékenységét Szlovéniában. Ezzel 17, Agip márkanév alatt működő töltőállomással egészül ki a Mol 40 töltőállomásból álló szlovéniai kiskereskedelmi hálózata. Szlovéniában a Mol a három legnagyobb kiskereskedelmi piaci szereplő egyike.

Az Eni magyarországi és szlovéniai finomítás-kereskedelmi (downstream) üzletágának felvásárlásáról kötött megállapodások összhangban állnak a Mol-csoport downstream integrációs és kiskereskedelmi növekedési stratégiájával. A tranzakciókkal a Mol jó kiskereskedelmi pozíciókat és egyedülálló növekedési lehetőséget szerzett. Az új töltőállomások átvétele tovább bővíti a Mol-csoport piacát, miközben még több fogyasztót tud elérni.

A Mol-csoport 8 országban végez kitermelési tevékenységet, és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. Négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2 ezer töltőállomást foglal magában Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.