Nincs szükség a „vállalati büntető kódexre”

A botránykeltés és a túlreagálás buktatóira figyelmeztet a „Panama-papírok” ügyben a német bankszövetség.

MTI
2016. 04. 10. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindannyian jobban tennénk, ha első felháborodásunkban nem vonnánk le elhamarkodott következtetéseket a nyilvánosságra került információkból” – mondta Michael Kemmer a német bankszövetség elnöke a dpa hírügynökségnek.

„Megfontoltan és nyugodtan kell értelmezni a már meglévő szabályrendszert annak felmérésére, hogy szükség van-e egyáltalán annak kiegészítésére” – fogalmazott Michael Kemmer, üdvözölve egyúttal az EU és a német kormány törekvését egy transzparencia-regisztrer létrehozására. Hangsúlyozta azonban, hogy a „postafiók-vállalatok” betiltása nem realisztikus elképzelés.

Nem tartja szükségesnek a német bankszövetség elnöke egy „vállalati büntető kódex” létrehozását sem. Úgy látja, hogy a német bankok kellőképpen fel vannak készülve a pénzmosás elleni küzdelemre és megfelelően el is látják feladatukat. Amiatt pedig, hogy a pénzügyi felügyelet vizsgálatot indít a Panama-papírok kapcsán, a német bankoknak nem kell aggódniuk – mutatott rá. Semmilyen elmarasztaló megállapításra nem kell számítani véleménye szerint.

Az uniós transzparencia-regiszter javaslata nem új dolog – jegyezte meg, mondván, hogy a német bankrendszerben már két évvel ezelőtt felmerült az elképzelés. „Akkoriban azonban a döntéshozók egy része még nem ismerte fel ennek szükségességét” – fogalmazott. Nyilvánvalóan fontos lenne azonban minden vállalkozással kapcsolatban tisztában lenni az üzletben érintettek körével – mutatott rá, megjegyezve, hogy „jó dolog lenne a nemzeti és uniós szintű transzparencia-regiszter, a problémát azonban korántsem oldaná meg”.

Óvatosságra intett a bankszövetség elnöke az olyan követelésekkel szemben, amelyek ügyfeleik műveleteiről általános adatszolgáltatásra köteleznék a pénzintézeteket a hatóságok felé.

Leszögezte, hogy a pénzmosás és az adóelkerülés üldözendő cselekmény, a bankok pedig minden tőlük telhetőt meg is tesznek, hogy megelőzzék, vagy gyanú esetén a szabályoknak megfelelően jelentsék az ilyen eseteket. „A pénzmosás ellen hozott intézkedések megfelelőek és hatékonynak bizonyultak az elmúlt években, az alkalmazott módszerek pedig napról napra finomodnak” – mutatott rá.

Nem tartja kivitelezhetőnek a német bankszövetség elnöke a postafiók-cégek általános betiltását. Egyrészt azért, mert nem lehet minden országot felsorakoztatni az elképzelés mögé, másrészt azért, mert nem lehet minden esetben egyértelműen eldönteni azt sem, hogy valóban csak postafiók-vállalatról, vagy ténylegesen működő vállalkozásról van-e szó. „Nincsenek jó tapasztalataink bizonyos szervezeti formák és gazdasági tevékenységek betiltására tett korábbi próbálkozásokról” – mutatott rá.

Üdvözölte Michael Kemmer a pénzügyi felügyeletnek a Panama-papírok ügyben indított vizsgálatát, mivel az szerinte hozzájárul majd a túlfűtött indulatok lehűtéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.