Nőttek a fogyasztói árak az első negyedévben

Februárhoz viszonyítva is emelkedtek az árak márciusban, átlagosan 0,1 százalékkal.

MTI
2016. 04. 08. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január–márciusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek.

Londoni pénzügyi elemzők zéró, sőt esetleg ismét negatív tartományba süllyedő inflációt vártak márciusra, így az a adat némileg meghaladta a várakozásokat.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte, hogy bár márciusban emelkedtek az üzemanyagárak, még mindig alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

A kivitel euróban számolt értéke februárban 8 százalékkal nőtt a januári 0,9 százalékos emelkedés után, az import is megélénkült, 7,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári 3,9 százalékos növekedés után; a kereskedelmi aktívum 979 millió euró volt, 112 millió euróval több a tavaly februárinál – jelentette első becslése alapján a KSH. Az év első két hónapjában az export 4,6 százalékkal, az import 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kéthavi exporttöbblet 62 millió euróval csökkent, de így is 1,509 milliárd eurót ért el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.