Szerzői jog miatt vették meg többször ugyanazt az MNB-alapítványok

Azért fizettek ki havonta ötször 750 ezret, mert a kiadványt nem lehetett sokszorosítani.

FB
2016. 04. 25. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vs.hut és az Origót is birtokló New Wave-csoport is komoly pénzeket kapott a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól, s Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak egy másik érdekeltsége, a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. is jól járt.

Öt alapítvány vette meg tőlük havi hétszázötvenezer forintért a Hazai globális és pénzügyi trendek című jelentést – írja a Hvg.hu. Vasárnap délután közölték a Pallas Athéné alapítványok, hogy a BanKonzult 2013 óta gyártja ezt a havi kiadványt, és nem csak ők rendelték meg, hanem több releváns pénzintézet is. A jelentések segítséget nyújtanak stratégiai döntések meghozatalában – közölték az alapítványok, amelyek aztán ledobták a szerzői jogi atomot is:

„a kiadvány szerzőijog-védelem alatt áll, ennek megfelelően a tanulmány sokszorosítása és terjesztése nem megengedett, ezért rendelkeznek a Pallas Athéné alapítványok külön előfizetéssel”.

Azaz a Matolcsy által létrehozott alapítványok azért dobták meg súlyos százezrekkel Matolcsy unokatestvérét, mert a tanulmányait az unokatesó alapítványai nem fénymásolhatták.

A jegybanki alapítványok gátlástalan költései nyomán egyik érintett sem kíván változtatni eddigi álláspontján. Matolcsy György MNB-elnök arra hivatkozva jelentette be, hogy nem mond le, hogy az alapítványok működését megalapításuk után nem tudta ellenőrizni, mert önálló jogi személyiségnek minősültek.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a 444 kérdésére válaszolt ekképpen: „A hatályos magyar és európai jogszabályok értelmében a kormány semmilyen módon nem befolyásolhatja a jegybank vagy alapítványai tevékenységét, így ez a kérdés törvényesen fel sem merülhet.” Azaz Orbán nem kezdeményez vizsgálatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.