Többmilliós bírságot kapott a Budapest Bank

A hitelintézetnek legkésőbb szeptember 30-áig meg kell szüntetnie a jogszabálysértéseket.

MTI
2016. 04. 06. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a BB a fogyasztói és mikrovállalkozói ügyfelei körében egyaránt több ponton megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény előírásait. A hitelintézet megsértette továbbá a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendelet szabályai közül a fizetési megbízás teljesítésére, visszautasítására, a haladéktalan jóváírásra, valamint az értéknap használatára vonatkozó rendelkezéseket is.

A központi bank megállapította, hogy a feltárt jogszabálysértések többsége huzamosan, a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, rendszereibe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn, valamint hogy a nem haladéktalan jóváírás és nem megfelelő értéknap alkalmazása jelentős számú fizetési műveletet érintett. Továbbá arra is rámutattak, hogy a jogosulatlan költség- és díjfelszámítás, valamint a nem megfelelő értéknap alkalmazása ügyfelei kárára vagyoni előnyt biztosított a hitelintézet számára.

A jegybank közleményében hangsúlyozta: pénzforgalmi ellenőrzések során kiemelten veszi figyelembe a fogyasztók jogainak érvényesülését, illetve a fizetési megbízások teljesítésének és a haladéktalan jóváírási követelménynek a betartását, ugyanis ezek megsértése csökkenti az ügyfelek bizalmát a pénzforgalmi szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési módok igénybevétele iránt. Éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartását, elítél minden jogszabálysértést, és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral lép majd fel a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

A Budapest Bank az MTI megkeresésére közölte: mindenkor kiemelt figyelmet és erőforrásokat fordít arra, hogy megfeleljen a hatályos törvényeknek, szabályozásoknak. A társaság mérlegeli, hogy bírósághoz fordul az MNB határozatának felülvizsgálata érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.