Tovább drágult a burgonya

Februárban 2,8 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak.

MTI
2016. 04. 12. 12:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző hónapban 4,8 százalékos volt a mezőgazdasági termelői árak átlagos emelkedése, a növényi termékek januárban 10,5, az élő állatok és állati termékek 4,7 százalékkal drágultak.

A növényi termékek ára tavaly augusztus óta emelkedik éves összevetésben, de november óta egyre lassabb ütemben, az élő állatok és állati termékek árának csökkenése tizenötödik hónapja tart.

A gabonafélék ára 2,3 százalékkal emelkedett februárban a januári 4,9 százalék után. A burgonya áremelkedése viszont felgyorsult a januári 54,2-ről 58,4 százalékosra. A gyümölcsfélék termelői ára 26,0, az olajos magvaké 9,2 százalékkal emelkedett.

Az élő állatok termelői ára 3,7, az állati termékeké 7,8 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly februárinál. A vágósertések felvásárlási ára 6,9, a marháé 2,2, a baromfié 3,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva. A tej ára továbbra is 12,9 százalékkal alacsonyabb a tavaly februárinál, a tojás 4,1 százalékkal volt olcsóbb, és a méz is 5,6 százalékkal kevesebbet ért.

A KSH korábbi jelentése szerint az élelmiszerek fogyasztói ára februárban 1,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 20,5, a cukoré 17,5, az étolajé 13,8 százalékkal nőtt. A sertéshús ára – az áfacsökkentés hatásával együtt – 17,5, a tejé 9,1, a sajté 6,4 százalékkal csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.