Tüntetésre készülnek a postások

A munkavállalói érdekképviseletek szerint a munkáltató megsértette a tavaly decemberben kötött, 2016-ra szóló bérmegállapodást.

Bodacz Péter
2016. 04. 12. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demonstrációs bizottságot hoz létre a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (Pofész) és a Kézbesítők Szakszervezete (Kész). A munkavállalói érdekképviseletek szerint a munkáltató megsértette a tavaly decemberben kötött, 2016-ra szóló bérmegállapodást azzal, hogy bérfejlesztést adott 500 ezer forint havi fizetés felett is. Mint azt Ádám István, a Pofész elnöke a szervezetek tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette, a bértárgyalásokon a félmillió forint alatti fizetések átlagosan 4 százalékos emeléséről született döntés, ehhez képest a kollektív megállapodás hatálya alá tartozó közép- és felső vezetők átlagosan 24 százalékos béremelésben részesültek. Ez a tavalyi, legalább 500 ezres fizetések esetében plusz százezreket jelent. Az érdekképviselet vezetője a posta vezetésével való további egyeztetések előtt nem kívánta részletezni, milyen elképzeléseik vannak a helyzet rendezésére, ám azt egyértelművé tette, hogy további bérfejlesztést tartanának indokoltnak. Ennek elérésére helyezték kilátásba a demonstrációt, de szükség esetén a sztrájk lehetőségét sem vetik el.

Mint arról múlt héten beszámoltunk, a Magyar Posta közép- és felső vezetői 5–90 százalékos béremelésben részesültek, annak dacára, hogy erről szó sem esett a bértárgyalásokon. Mi indokolta azt, hogy az 500 ezer forint feletti fizetéssel rendelkező dolgozók bérét megemelte a posta? Mi indokolta, hogy az érintettek köre nem az alacsonyabb bérkategóriákra vonatkozó 1–4 százalékos emelést kapta? Miért nem jelezték ezt a munkavállalói érdekképviseleteknek már a bértárgyalások alkalmával? – ezeket a kérdéseket tettük fel a Magyar Postának még a múlt héten, ám tegnapi lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.