Új tulaja van a hazai Lukoil kutaknak

A versenyhivatal rábólintott az üzletre, de azért büntetett is.

MTI
2016. 04. 15. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közölték: a Fazakas-csoportba tartozó CHG és az OIH kizárólag vagyonkezelési és holding tevékenységet végez, amelynek nincs a magyarországi piacokat befolyásoló része. A Fazakas-csoport gázolajtermékek nagykereskedelmével, valamint ingatlanok üzemeltetésével és bérbeadásával foglalkozik, továbbá ivóvíz- és üzemanyagtöltő-állomást is működtet, illetve hulladékkezelési szolgáltatást nyújt a Dunán a fővárosba érkező hajóknak.

Az NGC kizárólagos tulajdonában áll a Norm Benzinkút Kft., amely a Lukoil töltőállomás-hálózatot üzemelteti a magyarországi Normbenz Magyarország Kereskedelmi Kft. és a szlovák Normbenz Slovakia s.r.o. cégen keresztül. Az NTL elsősorban finomítatlan kőolaj nagykereskedelemmel, valamint az irányítása alatt álló Benczúr 13. Kft.-n keresztül ingatlanok bérbeadásával foglalkozik.

A tranzakció engedélyezésével a Lukoil üzemanyagtöltő-állomások hálózatát üzemeltető vállalkozás a Fazakas Imre által irányított vállalkozáscsoportba kerül. A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította, hogy az nem jár káros versenyhatással, tekintettel az alacsony piaci részesedésekre.

A GVH a kérelmező társaságokra, azaz a CHG és OIH vállalkozásokra 1 millió forint bírságot szabott ki a végrehajtási tilalom megsértéséért, mert engedély nélkül hajtották végre az engedélyköteles összefonódást. A GVH megállapította ugyanis, hogy sérti a végrehajtási tilalmat, ha a vevők irányítási jogait megalapozó tulajdonosi részesedések bejegyzése, illetve az irányítási jogok vevő általi gyakorlása a GVH engedélye előtt történik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.