Varga: Magyarország visszafizette az IMF-hitelt

A politikus nemcsak hitelről, hanem az Eximbankról is beszélt.

MNO
2016. 04. 06. 8:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus közölte: a magyar állam már egy hete kifizette az utolsó, 1,5 milliárd eurós részletet, amelyet az EU pénzügyileg most írt jóvá.

Szerinte a piaci szereplők már jobban ítélik meg az ország gazdasági teljesítményét, mint a nagy nemzetközi hitelminősítők. Mint mondta, kedvező lenne, ha Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója – Ciprushoz hasonlóan – gratulálna Magyarországnak is a hitelprogram lezárásához.

Az Eurostat azt javasolta a kormánynak, hogy az Eximbankot az állami háztartási körön belülre sorolja át a túlzottdeficit-eljárás keretében szükséges adatszolgáltatás kapcsán. Arra jutottak ugyanis, hogy nem önállóan működik. A Portfólió kedden arról írt, az átsorolás azonban nem jönne jól a kormánynak: a költségvetésre ugyan nem lenne hatással, de az államadósság évekre visszamenőleg megsínylené. Az oldal rávilágított: a kormány vagy feladja álláspontját, vagy magán viseli a szégyenfoltot, ha az Eurostat kitart álláspontja mellett.

Varga most azt mondta: mivel az Eximbank kihelyezései olyan vállalkozói hitelek, melyek megtérülnek, ezért „ha a szakmai vita kedvezőtlenül végződik számunkra, akkor bírósághoz fordulunk”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.