Vizsgálnák a földmutyikat

Homályban maradtak az elmúlt huszonöt év visszaélései.

Tóth László Levente
2016. 04. 19. 14:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindennapi határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek az állami földekkel kapcsolatban történt visszaélések felderítésére Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője. Az Országgyűlésnek a rendszerváltozás óta gyanús körülmények között tulajdonost vagy használót cserélő állami földekkel kapcsolatban kellene döntést hoznia.

Vizsgálná tehát a Jobbik az állami földbizniszt, de nemcsak az utóbbi évekét, hanem az utóbbi 26 év történéseit. Amennyiben ezt a javaslatot a kormányzó pártok elutasítják, nehezen tudják kimagyarázni még híveiknek is – akik a jelenlegi osztogatás-fosztogatás ügyében még félrenéznek valahogy –, miért akarnak cinkosai lenni az „elmúlt 26 év osztogatóinak-fosztogatóinak”. A javaslat megszavazása esetén pedig kockáztatják, hogy napvilágra kerülnek az utóbbi évek „földmutyijai” is. Az ilyesmit nevezik a sakkban patthelyzetnek.

A határozati javaslat szerint az Országgyűlés kérné fel a kormányt, teremtsen megfelelő jogi hátteret az említett gyanús ügyek kivizsgálhatóságára. Hozzon létre egy szakértői apparátust – amely mezőgazdasági érdekképviseletek szakmai képviselőiből, jogászokból és nyomozó hatósági szakemberekből áll – a gyanús ügyek felderítése érdekében politikailag független tagokkal.

Ezt az apparátust a kormány kötelezze annak kivizsgálására, hogy a rendszerváltás után milyen körülmények között és jogszerűen kerültek-e az állami földek magántulajdonba. Jogszerűen adták-e ki, használták-e fel a kárpótlási jegyeket, és a megfelelő személy használta-e fel azokat? A rendszerváltás után a termelői szövetkezetek részaránytulajdon- kiadása jogszerűen történt-e? A jogfosztásokban terheli-e felelősség a földhivatalokat, az eljáró ügyvédi irodákat, s a 2000. évtől történt állami földbérletek és privatizáció tekintetében történt-e bármilyen jogsértés a közösségi tulajdonnal szemben?

A javaslat indoklása szerint az elmúlt több mint negyed évszázadban a korábban államosított földekkel történő visszaélések megengedhetetlen mértéket öltöttek. A korábban államosított földek a strómanok, a spekulánsok és a külföldiek játékszerévé lettek, súlyos milliárdokat szereznek általa, feltételezhetően jogtalanul, hiszen e földek megszerzése kapcsán számos esetben merül fel a törvénytelen tulajdon- vagy bérleti jog szerzése. A jogsértéseket – ha bebizonyosodnak – a törvényszegők a tulajdonosok, tehát minden magyar állampolgár ellen követték el, tulajdonjog esetében pedig nem beszélhetünk elévülésről, az Országgyűlésnek tehát kötelessége kivizsgálni minden esetet, ahol felmerülhet a törvénysértés gyanúja – mutat rá a Jobbik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.