2,5 milliárddal tartozik az ország legnagyobb adósa

240 nagy adós 127 milliárd forinttal tartozott 2016 első negyedévében a NAV-nak.

MNO
2016. 05. 09. 8:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette a jelentős adóhátralékot felhalmozó cégek és magánszemélyek listáját a NAV, ebből szemezgetett a Napi.hu. Az adatsor a március 31-i állapotot tükrözi, sok rövid életű, székhelyszolgáltató cég szerepel rajta, vannak olyanok is, amelyeket külföldi tulajdonos nevére jegyeztek be. A cégek többsége kényszertörlés, felszámolás, illetve végelszámolás alatt áll, az adószámukat felfüggesztették vagy törölték.

A legnagyobb adótartozó a siófoki Somogyi József lett, aki 2,5 milliárd forinttal tartozik az államnak. Ez még az adóhiány, bírságot még nem szabott ki Somogyira a NAV. Azonban a férfi messze jár a rekordertől: 2015 harmadik negyedévében a kínai Csou Te-csiao 13,6 milliárddal lógott.

Ha az adóhiányhoz a bírságokat és a kamatokat is hozzáadjuk, az első helyen a 4,3 milliárddal tartozó Tibukaker Kft. áll, amelyet 2011-ben alapított Klein György Albertirsán élelmiszer-, ital-, dohányáru-vegyesnagykereskedelemre, de már 2013 óta nem végez tényleges tevékenységet.

A listán 240 adós szerepel, ők összesen 127,7 milliárd forinttal tartoznak a NAV-nak, ebből 57,4 milliárd az adóhiány, a többi bírság és kamat. Az előző negyedévben a kevesebb nagy adós (224) kisebb összeggel tartozott (117,3 milliárd forint).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.