A büntetés mellett rendszámát is bukta több uberes

Év eleje óta közel 3,6 millió forint bírságot szabott ki rájuk a NAV, négyüktől a rendszámot is elvették.

MTI
2016. 05. 07. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint az adóhatóság 2016. január 1-jétől több mint 250 Uber-ellenőrzést végzett, április 25-étől pedig már a rendőrséggel és BKK-val együttműködve is ellenőrzi a személyszállítási szolgáltatást végző sofőröket. A közös akciók nemcsak az adózás ellenőrzésére, hanem a közlekedési szabályok betartására is kiterjednek.

A NAV két revizora próbafuvar keretében veszi igénybe az Uber szolgáltatást. Az érkezési címen a közlekedési központ és a rendőrség munkatársai fejezik be az ellenőrzést. A revizorok az adózási szabályok megszegéséért mulasztási bírságot szabhatnak ki, a BKK a taxizásra vonatkozó engedélyek és feltételek meglétét vizsgálja, melyek hiánya esetén a rendőrség leveheti az autó rendszámát – ismertetik.

Az adóhivatal nemcsak azt ellenőrzi, hogy a sofőr ad-e szabályos számlát és van-e adószáma, a revizorok tapasztalata szerint a szolgáltatást számos esetben olyan személygépkocsival végzik, amely cég tulajdonában van, a sofőr pedig egy másik társaság alkalmazottja. A NAV ezekben az esetekben a vállalkozásoknál is megvizsgálja a működés és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Az Uber-sofőrök a tevékenységet egyéni vállalkozóként vagy gazdasági társaság alkalmazottjaként végezhetik, tehát adószám és bejelentés mindenképpen szükséges. Mindemellett a szolgáltatáshoz egyéb adókötelezettségek is tartoznak, például számlát kell adni, bevallást kell készíteni és nem utolsósorban adót kell fizetni – emlékeztet a NAV a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.