Az MNB hibákat talált Matolcsy unokatestvérének bankjánál

Négymillió forintos bírsággal sújtották Szemerey Tamás bankját.

MNO
2016. 05. 09. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Matolcsy György vezette jegybank súlyos hiányosságokat tárt fel a Matolcsy unokatestvére, Szemerey Tamás vezette NHB Növekedési Hitelbanknál – írja a Népszabadság. Négymillió forintra bírságolták a pénzintézetet jogszabályok be nem tartása miatt, az NHB hitelezési és kockázatkezelési gyakorlatával akadtak gondok. Egy olyan ellenőrzés során találhattak hiányosságokat, amelynél azt vizsgálták, hogy a kihelyezett tőke milyen hatásfokkal térül meg.

A jegybank előírt néhány intézkedést is az NHB számára, ezek között szerepel például, hogy felül kell vizsgálni az ügyfélcsoportok kockázatát, „valamint a jövőben az ügyfélcsoportok kialakítása és kockázatelemzése során mindenkor vegye figyelembe különösen a fennálló üzleti kapcsolatokat, a gazdasági függőség nagyságrendjét” – idézi a lap az ezzel kapcsolatos határozatot. Korszerűsítenie kell az NHB-nak a számviteli tevékenység területén az ügyviteli rendszerét is.

Ugyan a négymilliós bírság nem tűnik nagynak, a lap szerint nem gyakori a pénzintézetek bírságolása. Ráadásul az ügy a jegybankelnök és az NHB-vezér rokoni kapcsolata miatt is fontos, hiszen a Szemerey-féle pénzintézet előszeretettel osztja az MNB-s növekedésihitel-program forrásait a rokonság körében.

Így jutott félmilliárdos forráshoz a VS.hu is, amely sajtóhírek szerint Szemerey érdekeltségébe tartozik, bár ezt a lap kiadója cáfolja. A Népszabadság hozzáteszi: „Szinte kétséget kizáróan állítható, hogy a cégcsoport e banktól kapta az Origó megvásárlásához szükséges 4,2 milliárd forintot is.” Az NHB a jegybanki alapítványokkal is jó viszonyt ápol, utóbbiak 25 milliárd forintot tartanak ennél a banknál betétben. Pedig a pénzintézetekről szóló törvény megtiltja, hogy egy bank olyan vállalkozást hitelezzen, amelyben a tulajdonosa üzletileg érdekelt – figyelmeztet a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.