Görögországban három napra leáll az élet

Az állami és a magánszektor is tiltakozik.

MTI
2016. 05. 06. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ADEDI és a GSzEE a nyugdíjcsökkentés és a nyugdíjkorhatár emelése, valamint a tb-járulék növelése ellen tiltakozik a sztrájkkal.

Leáll a tömegközlekedés, zárva lesznek a boltok, nem nyitnak ki a benzinkutak, sztrájkolnak a taxisok, az árufuvarozók, a kórházak csak sürgősségi ellátást végeznek, zárva lesznek a patikák, nem dolgoznak az állami hivatalok és az önkormányzatok dolgozói. A kompok péntektől négy napig nem üzemelnek.

A GSzEE szerint a reformcsomag „az utolsó szög a dolgozók és a nyugdíjasok koporsójában”, akik már épp elég áldozatot hoztak a pénzügyi válság kezdete óta.

Az EU, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF tavaly jóváhagyta a 2010 óta már harmadik, ezúttal 86 milliárd eurós görög mentőcsomagot, hogy Athén elkerülhesse a fizetésképtelenséget. A hitelrészletek folyósítását azonban szigorú feltételekhez kötötték. A hitelezők szerint Görögországban nem haladnak megfelelő ütemben a reformok, és ezért megtagadták a hitelkeret egy esedékes, 5 milliárd eurós részletének folyósítását. A pénz nélkül azonban Athén nem tud törleszteni az IMF-nek és az EKB-nak.

A görög pénzügyi tárca korábban az közölte, hogy a tárgyalásokon már megállapodás jött létre a hitelezők által megkövetelt 5,4 milliárd eurós, a GDP 3 százalékára rúgó megszorításokról 2018-ig, elsősorban az adó- és a nyugdíjrendszer átalakításával. Vita alakult ki azonban további megszorítások automatikus életbe léptetéséről arra az esetre, ha nem teljesülne a 2018-ra kitűzött 3,5 százalékos elsődleges költségvetési többlet. Az IMF ezeknek az automatikus korrekciós intézkedéseknek a törvénybe foglalását követeli, Görögország viszont erre nem lát jogi lehetőséget.

Az athéni parlament előreláthatólag vasárnap szavaz a reformokról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.