Kéményseprés: egyeztetni fog a kormány

Mégsem nyújtották be pénteken a kéményseprők a népszavazási kezdeményezésüket.

illés
2016. 05. 21. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentétben az eredeti tervekkel, mégsem nyújtották be pénteken a kéményseprők a népszavazási kezdeményezésüket a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Az iratokat csak bizonyos jogi kérdések tisztázása után, várhatóan június elején adják majd be a hatósághoz – tudtuk meg a Kéményseprők Országos Szakszervezetének az elnökétől. Vámos Csaba elmondta: a kormányzat a jövő hét elején egyeztetésre hívta, s bízik abban, hogy valamilyen megállapodás születhet a kéményseprési szakma jövőjéről.

A szakma képviselői a kémény- ellenőrzések számának és a kéményseprő álláshelyeknek a drasztikus csökkentését kívánják megakadályozni a referendummal. Azt a kérdést teszik majd fel a választóknak: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az állam törvényben biztosítsa a lakosságnak a legalább évenkénti kéményellenőrzést, a függetlenül a kémény vagy a fűtőberendezés típusától?” Az iparág dolgozóinak az ellenérzését az váltotta ki, hogy a kormány által megalkotott új kéményseprési rendelet a gáztüzelésű berendezések esetében évi egyről kétévente egyre csökkentené a kötelező kémény-ellenőrzések számát. Ezzel a törvénymódosítással pedig a szakma szerint a kormányzat minden józan érv ellenére kockára tenné a lakosság életét. Az év közepétől ugyanakkor térítésmentes lesz a lakossági kémények felülvizsgálata. Vagyis a kormány ingyenessé teszi, de nem végzi majd el a füstelvezetők ellenőrzését – jegyezte meg Vámos.

A szakma képviselői azt is kifogásolják, hogy az újonnan felállított rendszerben alkalmazandó kéményseprők létszáma egyre kisebb. A júliustól életbe lépő úgynevezett kéményseprőtörvény indoklásában még országosan szükséges kéményseprői létszámként 1350 főt jelölt meg a Belügyminisztérium. Majd a jogszabály megszületésekor már csak 947 munkavállalói státusra adott engedélyt a belügyminiszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.