Kibékültek Orbánék az Erstével

Láthatáron a házasság is.

MTI
2016. 05. 05. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály hozzátette: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsa szerdán jóváhagyta, hogy az EBRD 15 százalékos részesedést vásároljon az Erste Bank Hungary Zrt.-ben. A magyar kormány fenntartja, megerősítette korábbi döntését, hogy 15 százalékos tulajdon részarányig részesedést vásároljon a bankban – mondta.

 

A miniszter az árról a szerződés aláírásáig nem nyilatkozik, de mint mondta, a magyar kormány jól képviselte az adófizetők érdekeit, az Erste Bank pedig a részvényesekét, így mindkét fél számára elfogadható kompromisszumot sikerült kötni.

A kormány az aláírást követő 3-4 hónapon belül megkapja a részesedést – mondta.

Leszögezte azt is, hogy a költségvetésben rendelkezésre áll a szükséges fedezet, nem szükséges azt módosítani.

Varga Mihály kérdésre válaszolva elmondta: a kormány ugyanakkora tulajdonrészt (15 százalék) és ugyanakkora összegért vásárolja meg az Erstétől, mint az EBRD. A tulajdonszerzés nem a korábban tervezett tőkeemeléssel, hanem részesedésvásárlással valósul meg – mondta a miniszter.

Emlékeztetett: tavaly február 9-én háromoldalú megegyezést írt alá az EBRD, az Erste Bank és a magyar kormány. A megállapodás egyik eleme, hogy a kormány törekszik a magyar tulajdon arányának növelésére a bankrendszerben, de nem törekszik arra, hogy hosszú távon állami tulajdonú bankok maradjanak a portfóliójában. Ezért döntött úgy a kormány, hogy az MKB-ban és a Budapest Bankban lévő állami tulajdont értékesíti – tette hozzá.

A 15 százalékos tulajdonrész-vásárlás hozzájárul ahhoz, hogy tovább erősödjön az egyik legnagyobb magyarországi bank és a kormány közötti bizalom – szögezte le Varga Mihály. Az Erste azzal is elkötelezte magát amellett, hogy hosszú távú, kiszámítható partnere legyen a magyar gazdaságnak és a kormánynak, hogy vállalta: 550 millió euróval növeli a magyarországi hitelezést több területen – mondta.

Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár hozzátette: a tavaly február 9-én aláírt megállapodás egyik fontos része, hogy a kormány vállalta a bankszektor terheinek csökkentését. Úgy vélte, ezt sikerült teljesíteni, a 2016-os és 2017-es bankadó csökkentéssel csökken a szektor terheinek jelentős része.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály a Budapest Bank értékesítéséről elmondta: a kormány szerint a GE Capitaltől 196 milliárd forintért vásárolt bank hosszú távú állami tulajdonban tartása nem indokolt, a miniszter bízik benne, hogy idén befejeződik a tulajdonrész értékesítése.

Nem tervez további banki tranzakciókat a kormány, azonban nem zárja ki a lehetőségét, hogy tárgyalásokat kezdjen akvizíciókról, figyelembe véve a befektető speciális szempontjait, ahogy az MKB és a Budapest Bank esetében történt – mondta kérdésre válaszolva. Hangsúlyozta: a tavalyi Erste-EBRD megállapodás abba az irányba tereli a kormányzatot, hogy lehetőség szerint ne legyen hosszú távon állami tulajdonrész magyar bankokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.