Matolcsy a saját könyvét vetette meg MNB-milliókért

Az alapítványok nagy tételben vásároltak fel olyan könyveket, amelyeknek a kiadását is finanszírozták.

MNO
2016. 05. 07. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 2500 példányt vásárolt a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) Matolcsy György jegybankelnök a Heti Válaszban 2002 és 2013 között megjelent írásainak válogatásából. A publicisztikagyűjtemény iránti fokozott érdeklődés kézenfekvő magyarázata, hogy a jegybanki alapítvány kuratóriumának elnöke maga Matolcsy – írja szombati cikkében a Népszabadság.

A testület a  jegyzőkönyvek szerint előbb 2014 júliusában rendelt ötszáz példányt 4,17 millió forintért, majd szeptemberben újabb kétezer példányt vásárolt nagyjából 10 millió forintért azzal a céllal, hogy a kiadványokat átadja felsőoktatási intézményeknek, továbbá hogy bővítse saját referenciakönyvtárát.

Az alapítvány a Devizahitelezés nagy kézikönyve című kötetből háromszáz példányt rendelt 945 ezer forintért, amelynek kiadását szintén támogatta. Ennek szerkesztője Lentner Csaba, aki egy másik jegybanki alapítvány, a PADS kuratóriumi tagja. Szintén háromszáz példányt vásárolt a PADA a Nemzeti nagyvizit I. című kiadványból, amelyet Kásler Miklós, a Padoc nevű MNB-alapítvány kuratóriumi tagja szerkesztett. Ennek kiadását az alapítvány kuratóriuma 39 millió forinttal támogatta.

A Padoc 2014 júliusában döntött arról, hogy megvásárol ezer példányt Wiedermann Helga Sakk és póker című könyvéből. Szerzője Matolcsy kabinetfőnöke volt, a könyv pedig a jegybankelnök, korábbi gazdasági miniszter tevékenységének leplezetlen méltatása.

Erről a könyvről a jegybankelnököt lapunk is kérdezte interjújában. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy esetében vizsgálták-e, kinek az írását támogatják. A jegybankelnök a választ megkerülve csak annyit mondott, a Sakk és póker egy kitűnő könyv, de nem maga írta, és elsősorban nem róla szól. Elsősorban Magyarországról, másodsorban a miniszterelnökről, illetve arról, hogy hazánk miként vívta meg a szabadságharcot 2010 és 2013 között. Azt, hogy támogatták, természetesnek tartotta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.