Matolcsy személyesen döntött alapítványi pénzekről

Negyvennégy esetben múlott a pénzek elhelyezése a jegybankelnökön.

LD
2016. 05. 02. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen negyvennégy esetben döntött alapítványi pénzek elhelyezéséről Matolcsy György – derült ki az MSZP által kiperelt iratokból, amelyeket hétfőn hoztak nyilvánosságra, és amelyekről az Index számolt be. A jegybankelnök egy másik kuratóriumi társával közösen döntött a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) pénzeiről.

Több bankba is kerültek letétek: jutott a Matolcsy unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz kötődő Növekedési Hitelbankba (illetve annak elődjébe, az Evo Bankba), a Gránit Bankba és az OTP-be is. Állampapírba is bőven fektettek, vettek például 15 milliárd forintnyi euróért olasz állampapírokat.

A Magyar Nemzeti Bankot uniós szinten ellenőrző Európai Központi Bank korábban már figyelmeztetett, hogy a költségvetés jegybanki finanszírozása nem megengedett: kérdéses, mi a helyzet, ha Matolcsy nem jegybankelnökként, de az egyik alapítvány embereként határoz erről.

Az iratok szerint Matolcsy a PADA kuratóriumi elnökeként felelt a pénzek elosztásáért. A másik személy nevét nem tudni, de a dokumentum szerint nem áll az MNB-vel „függő érdekeltségi viszonyban”. Ezen alapítvány kuratóriumának tagja egyébként az MNB volt főigazgatója, Nagy Róza: ő két évvel ezelőtt búcsúzott a jegybanktól, az alapítványi pénzek listáján pedig többnyire ez utáni összegeket találunk. A PADA igazgatója egyenesen Szemerey Gabriella, azaz a már fentebb említett Szemerey Tamás felesége. A kuratórium külsőse továbbá az a Réfy Imre, aki Balatonakarattya alpolgármestere: ezt a települést vezeti a jegybankelnök felesége, Matolcsy Gyöngyi.

Korábban beszámoltunk róla: félmilliárd forint alapítványi pénz jutott annak a VS.hu-nak, amely sajtóértesülések szerint közvetve Szemerey Tamás alá tartozik. A VS-t kiadó New Wave Production, illetve a New Wave Media közleményében ugyanakkor azt állította: Szemerey nem tulajdonosa a két cégnek. Cikkeztünk továbbá arról, hogy rokonok és Matolcsy bizalmasai is felfedezhetők az alapítványi tisztségviselők között. Megírtuk azt is: Szemerey Gabriella alapítványi pozíciójából fakadóan dönthetett a férje érdekeltségeibe kerülő pénzekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.