Matolcsyék 50 milliárdot nyomnak a költségvetésbe

Az osztalékfizetésnek köszönhetően az államadósság a GDP 0,15 százalékával csökkenhet.

MTI
2016. 05. 09. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeztetnek arra, hogy az MNB igazgatóságának áprilisi döntése értelmében az intézmény rekordmértékű, 50 milliárd forint osztalékot fizet, melyet a 2015-ben elért kiemelkedő mértékű, közel 95 milliárd forintot kitevő nyereség tett lehetővé.

A jegybank eredménytartaléka – az osztalékfizetés mellett is – meghaladja a 100 milliárd forintot, amely az esetlegesen felmerülő kockázatokra elegendő fedezetet nyújthat.

Rámutatnak: a központi bank a 2012 decemberében előre jelzett 203 milliárd forintos veszteség helyett már harmadik éve nyereséges, eredménye – a 2013-as és a 2014-es évek 25 milliárd forintot meghaladó nyereségét követően – 2015-ben közel 95 milliárd forintot tett ki.

Az MNB eredményének kedvező alakulása döntően az alapkamat-csökkentési ciklushoz, illetve a jegybanki programokhoz – önfinanszírozási program, forintosítás – köthető. Az elmúlt évek nyereséges működése összességében lehetővé tette, hogy a költségvetés mentesüljön a veszteség megfizetésének terhe alól.

A közleményben kitérnek arra: a korábban nem tapasztalt mértékű nyereség felhasználásáról – a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi vonatkozó törvény értelmében – az MNB igazgatósága április 27-én döntött. Az igazgatóság az eredmény felhasználásáról szóló döntésnél figyelembe vette a jövő évek várható eredményeit, illetve potenciális kockázatait, és úgy határozta meg az eredménytartalékba kerülő összeget, hogy a saját tőke ezekre a kockázatokra elegendő fedezetet nyújtson.

A igazgatóság a korábbi évek nyereségének, illetve a 2015. évi kimagasló eredmény egy részének eredménytartalékba helyezésével úgy ítélte meg, hogy az eredménytartalék állománya elérte azt a szintet, amely lehetőséget biztosít az osztalék kifizetéséről szóló döntésre.

Megjegyzik, hogy az MNB a mostanit megelőzően utoljára 2002-ben fizetett a költségvetés számára osztalékot. A 2015-ben elért eredmény mellett az 50 milliárd forintos osztalékfizetés is rekordmértékű: meghaladja a rendszerváltás óta az MNB által fizetett osztalékok mértékét.

Az osztalékfizetésnek köszönhetően az államadósság a bruttó hazai termék 0,15 százalékával csökkenhet. Az osztalékfizetés mellett az eredménytartalék is jelentős, 100 milliárd forintot meghaladó mértékű, hasonló nagyságrendű tartalékokkal szintén nem rendelkezett korábban még a jegybank – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.