Számvevőszék: korrupció fenyegeti az olimpiarendezést

Az ÁSZ-t az Országgyűlés kérte fel egy olimpiarendezést érintő tanulmány elkészítésére.

MNO
2016. 05. 06. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A számvevőszéket az Országgyűlés kérte fel arra, hogy a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia megrendezésének előkészítésében, valamint – a megrendezés esetén – az arra fordított kiadások tekintetében nyújtson szakmai támogatást a pályázat előkészítőinek a közpénzek törvényes, szakszerű, gazdaságos és hatékony felhasználásához – írja honlapján az ÁSZ.

A tanulmány szerint a projekt döntéshozóinak és beruházóinak személyes kapcsolatrendszere potenciális forrása a korrupciós lehetőségeknek, továbbá az olimpia esetében nehezebb hasonló projektekre vonatkozó összehasonlító információkat szerezni, így megbízható költségbecsléseket készíteni. A nagyberuházások körüli komplex rendszerek bonyolultsága, illetve a fix határidők okozta nyomás hatására az engedélyező hatóságok engedhetnek a kialakított kontrollból, „ami által megnő a magánérdekeknek történő kedvezés lehetősége” – írják.

Hozzáteszik, a beruházásban részt vevők kiválasztásánál és a szerződéskötésnél – a körültekintés hiánya és a nem megfelelő beruházásszervezési eljárások következtében – is érvényesülhet a magánérdek a közérdek és a hatékony megvalósítás ellenében.

A tanulmány szerint „a korrupció csak akkor küszöbölhető ki, ha a nagyberuházásért felelős vezetők a korrupciós kockázatokat szisztematikusan feltárják”, valamint kiépítenek és alkalmaznak egy korrupció ellenében működő kontrollrendszert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.