Újra nyereséges az orosz bankszektor

Egy éve az ágazatnak még 17 milliárd rubeles vesztesége volt.

MTI
2016. 05. 16. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz központi bank hétfőn ismertetett adatai szerint a bankágazatnak 167 milliárd rubel (1 rubel=4,27 forint) profitja keletkezett az április végével záródott négy hónapban. Egy éve ugyanebben az időszakban az ágazatnak 17 milliárd rubel vesztesége volt.

A jegybanki jelentés szerint a rossz hitelekre félretett tartalék a tavalyi első négy hónappal összevetve 8,1 százalékkal, 328 milliárd rubelre nőtt. A jelentés arra nem tér ki, hogy mitől vált nyereségessé a bankágazat.

Alekszej Szimanovszkij, a jegybank első alelnöke nemrég azt mondta, a bankágazat idei profitja 500 milliárd rubel körüli lesz. Az orosz bankok tavalyi adózott eredménye 67 százalékkal 192 milliárd rubelre csökkent a 2014. évi 589 milliárd rubelről. A bankok tavalyi eredményromlása összefügg azzal, hogy az orosz hazai össztermék (GDP) 3,7 százalékkal zsugorodott.

Az orosz központi bank május elején ismertetett legújabb előrejelzésében az szerepelt, hogy az orosz gazdaság a második negyedévben várhatóan 1,5 százalékkal zsugorodik az első negyedévi 2 százalékos gyengülés után éves összevetésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.