Vége szakad az értelmetlen szigornak

Ha a köztartozás összege kicsi, és nem lehet beszedni az adós bankszámlájának megterhelésével, inkább veszni hagyják a pénzt.

Horváth Attila
2016. 05. 12. 8:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos változást hoznak a magánszemélyek és a vállalkozások életébe a múlt héten az Országgyűlés elé terjesztett 2017-es adótörvények. Több szabály változik azonban az adózás rendjén belül is, ami különösen a cégeknek jelent újdonságokat. Fekete Zoltán Titusz, az RSM-DTM adómenedzsere a honlapján hívta fel a figyelmet, hogy többek között csökken a végrehajtáshoz való jog elévülési ideje, méghozzá a jelenlegi ötről négy évre. Az új javaslat alapján a 10 ezer forintot meg nem haladó tartozást behajthatatlanság címén véglegesen törölni lehet, ha az adós bankszámlájára vezetett inkasszó eredménytelen volt. A 100 ezer forintot meg nem haladó tartozásokat pedig úgy lehet majd véglegesen törölni, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a végrehajtás érdekében „minden intézkedést megtett”, de eljárása végrehajtható vagyon hiányában nem vezetett eredményre. Ezeket a tartozásokat az adóhivatal a továbbiakban már nem tartja majd nyilván.

Ha a képviselők elfogadják a jogszabály-módosításokat, a 100 ezer forintot elérő vagy meghaladó tartozást a NAV az eddigi gyakorlatnak megfelelően vagyon hiányában behajthatatlannak minősíti, majd végrehajthatóvá válásáig, illetve az ahhoz való jog elévüléséig nyilvántartja. Az önkormányzatok a korábbi 10 ezer forint helyett már csak az 50 ezer forintot meghaladó köztartozások esetén kereshetik meg a NAV-ot a behajtás érdekében. Ha gépjárművet foglal le a NAV, de az nem fellelhető, akkor bevonhatja a rendőrséget is, hogy segítsenek előkeríteni. Fekete Zoltán Titusz hozzátette, az ingatlant terhelő jelzálog esetében az adóhatóság mellőzheti a végrehajtást, ha annak értékesítéséből a követelésüket nem lehet kifizetni.

Az adószakértő még egy fontos változásra hívta fel a figyelmet. 2017-től tovább csökken az általánosforgalmiadó- (áfa-) összesítő nyilatkozattal érintett számlák értékhatára. A korábbi egymillió forint helyett már a 100 ezer forintot elérő vagy meghaladó számlákról is adatot kell szolgáltatni a NAV-nak. Jövő év július 1-jétől ez az adatszolgáltatás már csak a számlatömb használatával kibocsátott számlákra vonatkozik.

Az adóhatósághoz kapcsolódó hír, hogy tegnap közölték, több mint 2,1 millió személyijövedelem-adó- (szja-) bevallás érkezett rendszerükbe május 1-jéig, félmillióval több, mint tavaly ilyenkor. Tegnapi tájékoztatásukból kiderült, abból a több mint 1,6 millió adózóból, akik maguk nyújtották be a bevallásukat, 800 ezren a teljes, 816 ezren a csökkentett adattartalmú nyomtatványt választották, míg mintegy 23 ezren döntöttek az idén utoljára választható úgynevezett söralátét mellett. Továbbá mintegy félmillió ügyfélnek készít bevallást vagy bevallási ajánlatot a NAV. Az adóhivatal felhívta a figyelmet arra is, hogy már csak május 20-ig maradt idejük azoknak, akik még nem készítették el a bevallást. A közlemény szerint az egyik leggyakoribb hiba továbbra is, hogy a papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás, de jellemző az is, hogy sok adatot egyáltalán nem vagy rosszul tüntetnek fel a bevallók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.