Bírálják az új gázvezetéket

Erősítené Európa orosz gázszállítások iránti függőségét az Északi Áramlat 2.

Illés József
2016. 06. 09. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmi szükség az új német–orosz csővezeték, az Északi Áramlat 2 kiépítésére, miután a jelenleg üzemelő, évi 55 milliárd köbméteres szállítási kapacitású Északi Áramlat is csak 50 százalékos kihasználtsággal működik, és Európa gázigénye évek óta csökken – nyilatkozta lapunknak a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője. Hegedűs Miklós szerint sokkal drágább lesz Közép-Európa ellátása földgázzal az Északi Áramlat 2 segítségével, ha az orosz ígéreteknek megfelelően 2019-ben valóban leáll az Ukrajnán keresztüli gázszállítás. Arról nem is beszélve, hogy az új északi vezeték nem mérsékelné a kontinens függőségét az orosz földgáztól – tette hozzá a szakértő.

A közelmúltban az Északi Áramlat 2 gázvezeték építési program leállítását kérték európai parlamenti képviselők is, akik szerint a földgázgázvezeték kiépítése ellentétes az energiaunió céljaival. Emellett károsan hat a tagállamok közti szolidaritásra és úgy vélték, hogy az építkezést geopolitikai és gazdasági szempontból is meg kell vizsgálni.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője a minap az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésének vitája során arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban az orosz gázcég, a Gazprom közép- és kelet-európai gázpiacon gyakorolt üzleti magatartása piaci erőfölénnyel való visszaélésnek minősült, sértette az uniós trösztellenes szabályokat, ezért az uniós bizottság leállíttatta az Oroszország és Közép-Európa közötti Déli Áramlat nevű gázvezeték építését. Most azonban, hogy Németország szeretne vezetéket építeni, a Gazprom már megbízható piaci szereplőként tűnik fel, s az Európai Bizottság ezért az új vezetékek építését szabályozó úgynevezett harmadik energiacsomaggal is összhangban lévőnek tekintheti a tervezett gázvezetéket. Jávor Benedek úgy vélekedett, hogy a közép-európai régió gázpiacára is hatást gyakorló projekt engedélyezése a régió unióhoz fűződő viszonyára is alapvető hatással lesz, mivel azt a tagállamok kettős mérceként fogják értékelni.

Lassan az Európai Unió vezető testületeihez is elérnek az Északi Áramlat 2 bírálóinak a felszólalásai. Egy napokban megtartott konferencián az is kiderült, hogy az Európai Tanács számos vezető személyisége, köztük az energetikai unióért felelős alelnök, Maros Sefcovic és az energia- és klíma ügyekért felelős biztos, Miguel Arias Canete egyetért azzal, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezeték tervezett megépítése nem erősítené az unió gázellátásának biztonságát.

Ezekről az összefüggésekről beszélt Livia Vasakova, az Európai Bizottság képviseleti irodájának munkatársa is hétfőn, az „Energoforum” konferencián, a Figyelő Online tudósítása szerint.

– Azzal, hogy a szállítási csatornák száma háromról kettőre csökken, még romlani is fog Európa gázellátásának biztonsága – hangsúlyozta Livia Vasakova. Hozzátette: a bizottság jelenleg dolgozik azon, hogy egy a témakör számos összefüggését érintő vitát szervezzen a projektben érintett német gázipari hatóságokkal és vállalkozásokkal.

Emlékezetes: az Északi Áramlat 2 projekt részvényesi megállapodását tavaly szeptember elején írták alá a hat érintett cég vezetői. A Gazprom orosz gázipari vállalat, a holland–brit Shell, a német E.ON és a BASF/Wintershall, az osztrák OMV és a francia Engie (korábbi nevén a GDF Suez). A cégek azt tervezik, hogy két új – a már meglévő vezetékpárral azonos nyomvonalú és kapacitású – vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az orosz Viborg és a németországi Greifswaldig tart. Az orosz Gazprom által vezetett beruházó konzorcium 2019 végére fejezné be a csővezeték kiépítését. Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország a gázszállításokkal kikerülné Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.