Kivételezett helyzetű bevándorlók

Letelepedési kötvényt vásárlók esetében elenyésző a hivatali elutasítások aránya.

Wiedemann Tamás
2016. 06. 01. 4:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges elbánásban részesülnek a letelepedési kötvényt vásárló külföldiek. A program 2013-as indulása óta 2456-an kaptak ilyen jogcímen nemzeti letelepedési engedélyt idén március 31-ig, és ezekből egyet sem vont vissza a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH). A lapunk közérdekű adatigénylésére adott válaszból kiderült, hogy a letelepedésikötvény-vásárlók közül eddig 3515-en kaptak tartózkodási engedélyt, ebből hármat vont vissza a BÁH. (A kötvényes konstrukcióban a tartózkodási engedély megszerzése után hat hónappal igényelhető a véglegesnek tekinthető letelepedési engedély, ebből adódik a két adat közötti különbség.)

Kíváncsiak voltunk rá, hogy az elmúlt bő két évben hány külföldi kapott tartózkodási engedélyt a letelepedési kötvényen kívüli konstrukcióban. 2014-től 2016. március 31-ig 32 260 tartózkodási engedélyt adtak ki keresőtevékenység céljából. Érdekes, hogy ebből 2356 engedélyt vont vissza a hivatal, vagyis ezekben az esetekben sokkal aktívabb volt, mint a letelepedési kötvényen keresztül tartózkodási engedélyhez jutott külföldiek esetében. Miközben a letelepedési kötvénnyel tartózkodási engedélyhez jutott külföldiek 0,08 százalékát vizsgálta felül a BÁH, a keresőtevékenységgel papírhoz jutók engedélyének 7,3 százalékát vonta vissza. Vagyis a hivatal szigora 91-szeres annak függvényében, milyen konstrukció keretében telepedne le idehaza egy külföldi személy.

További érdekesség, hogy 16 030 engedélyt adott ki a BÁH családegyesítés címszóval, amelyben a kötvényvásárlók adatai is benne vannak, és 313 engedélyt vontak vissza később ezek közül. Vagyis a családegyesítők is kisebb szigorra számíthatnak, mint akik letelepedve dolgozni szeretnének hazánkban. Igaz, ilyen esetekben az egyszerűbb eljárás is lehet az oka a kevesebb elutasításnak.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, furcsa helyzet alakult ki a letelepedési kötvények körül, mivel a forgalmazócégeket nem ellenőrzi senki. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának volna erre jogköre, de a testület három év alatt egyetlen alkalommal sem kért be adatokat a cégek értékesítési tevékenységéről. Ezt is csak közérdekű adatigénylés során tudtuk meg. Bánki Erik (Fidesz), a bizottság elnöke lapunknak azt válaszolta, hogy sem az Államadósság-kezelő Központtól, sem a kötvényeket értékesítő közvetítő vállalkozástól nem kértek, és nem is kaptak kimutatást az elmúlt három évben.

Jelenleg hat vállalkozás értékesíthet letelepedési állampapírt, ezeket egy kivétellel olyan offshore-helyszíneknek tartott országokban jegyezték be, mint a Kajmán-szigetek, Málta, Ciprus és Liechtenstein. A letelepedésikötvény-program lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők, akik legalább 300 ezer euró (jelenlegi árfolyamon 93 millió forint) névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, a hazai törvények értelmében fél év után letelepedési engedélyt kapnak, amelynek birtokában szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben. Csupán egyetlen állampapír értékesítésekor 23–27 millió forintos bevételre tesznek szert a cégek, ami óriási összeg. Eddig 3565 kötvényt adtak el. A közvetítőcégek nem panaszkodhatnak, hiszen eddig az olcsóbb szolgáltatási díjjal számolva 82, míg a drágább árazással kalkulálva több mint 98 milliárd forintos bevételre tettek szert.

A hatalmas bizniszről a Magyar Nemzet korábbi cikkéből tudhat meg többet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.