Felkészülnek a takarítónők

Tíz éven belül a hússzorosára nőhet az új modellből származó bevétel.

Horváth Attila
2016. 07. 13. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanra érett be az úgynevezett közösségi gazdaság rendszere: hangzatos kifejezésből a fiatalabb fogyasztók közkedvelt választása lett, és az elkövetkező évtizedben kiemelkedhet az Európában lassabb fejlődési ütemet produkáló gazdasági ágazatok közül – mondta Osztovits Ádám, a PwC Magyarország üzleti tanácsadási csoportjának vezetője. A sharing economy az árukhoz, a szolgáltatásokhoz és az adatokhoz való közösségi hozzáférést teszi lehetővé: így a felhasználónak nem kell ezeket megvásárolnia, általában elég, ha internetes közvetítéssel bérli a szolgáltatásokat. Ez számít ma a világon az egyik legfelkapottabb gazdasági irányvonalnak, nálunk ennek legismertebb változatai az Airbnb és a taxisok által ellenségnek kikiáltott Uber (Időközben kiderült: július 24-én délben felfüggeszti szolgáltatását az Uber Budapesten – szerk.).

A könyvvizsgáló cég elemzéséből kiderül, 2025-re a jelenlegi 28 milliárdról 570 milliárd euróra, közel hússzorosára emelkedhet az új gazdasági modell legjelentősebb ágazatainak forgalma Európában. A legismertebb Airbnb és az Uber mellett a sharing economy fontos ága még a közösségi finanszírozás, valamint az igény szerinti háztartási és szakmai szolgáltatások. Ezekre Budapesten is egyre nagyobb kereslet mutatkozik, de még nem eléggé terjedtek el. De azért a fővárosban már kereshetünk takarítót egy alkalmazáson keresztül, és lakáskonyhára is mehetünk. A PwC tanulmánya alapján elmondható, hogy a szektor a fogyasztók olyan új generációjának köszönheti a fejlődését, akik ezeket a szolgáltatásokat választják háztartási szükségleteik kielégítésére.

–ube A közösségi megosztáson alapuló gazdaság népszerű gazdasági és társadalmi trenddé nőtte ki magát, amely gyökeresen meghatározza életünket. A sharing economy elve alapján működő vállalkozások – a munkavégzési szokásainkat átalakító szabadúszó felületektől kezdve egészen a helyi közösségekkel való kapcsolatépítés lehetőségét kínáló élelmiszer-megosztásig – Európa-szerte új gazdasági és társadalmi kapcsolatok kialakítását teszik lehetővé – tette hozzá Osztovits Ádám.

A PwC kilenc uniós tagállamban végzett részletes kutatást, amelyből kiderül, hogy ezekben az országokban ez idáig legalább 275 ilyen típusú szervezet jött létre. A kulcsszektorok közül a háztartási szolgáltatások területén várható a leggyorsabb növekedés: ez 2025-re éves szinten közel 50 százalékos jövedelemnövekedést jelent. A szakember úgy látja, a közösségi gazdaság növekedése még csak most kezdődik, de úgy becsüli, 2025-re számos területen megközelíti a hagyományos gazdaság részesedését. Hozzátette, a drámai mértékű térhódítás közepette Európa megerősítheti globális piaci pozícióját és innovációt támogató szerepét. Ennek eléréséhez kiegyensúlyozott, összehangolt és dinamikus szabályozási környezetre van szükség a 28 tagállamon belül és azok között is.

Kőszegi Árpád, a PwC Magyarország üzleti tanácsadási csoportjának menedzsere hangsúlyozta: az Európai Bizottság által bejelentett európai közösségi megosztáson alapuló gazdasággal kapcsolatos iránymutatás az első lépés egy sikeres és működőképes szabályozási keretrendszer kialakítása felé. Mint megírtuk, a brüsszeli szervezet nemrég többek között hangsúlyozta, hogy a sharing economy kiépítését szolgáló új üzleti modellek – ha kidolgozásuk és népszerűsítésük során felelősségteljesen járnak el – elő tudják mozdítani a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést az Európai Unióban. Kiemelték, a szolgáltatókat csak akkor indokolt működési vagy egyéb engedély kiváltására kötelezni, ha ez a közérdekű célok elérése szempontjából feltétlenül szükséges. A bizottság szerint a tevékenységtől való teljes eltiltás eszközével csak a legvégső esetben lehet élni.

A PwC szakértője szerint az iránymutatás minden tagállamnak lehetővé teszi, hogy megvizsgálja: szabályozási környezete megfelelő-e, van-e mód a további akadályok eltávolítására anélkül, hogy sérülne a piaci verseny, a munkavállalók jogai és a fogyasztók védelme.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.