A Távol-Kelet menti meg a magyar húsipart?

Az orosz embargó miatt új piacokat kerestek és találtak az unió országai.

MNO
2016. 08. 29. 5:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A távol-keleti export átveszi a kiesett orosz piac szerepét, és az alacsony felvásárlási árak is segítettek a feldolgozócégeknek – írja a Világgazdaság az orosz embargó miatt új utakat kereső, nehéz helyzetbe került európai és magyar húsipar helyzetét feszegetve.

„Az Európai Unió harmadik országokba jutó sertéshúsexportja olyannyira megnőtt Ázsia irányában, hogy mára a kivitel mintegy háromnegyede a Távol-Kelethez köthető” – mondta el a lapnak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Kína, Japán, Vietnam és Dél-Korea lettek az új célországok.

Az Ázsia felé forduló magyar cégek cégek között van a Pick Szeged Zrt., a Hungary-Meat Kft., a Gyulahús Kft., valamint részben a Pápai Hús 1913 Kft. is, melyeket az is lélegzetvételhez juttathat, hogy az eddig sok esetben nyomott áron érkező nyugat-európai húsfelesleg sem a hazai piacokat árasztja el.

A Világgazdaság megemlíti a hatások között azt is, hogy az élő állat felvásárlási ára nagyot zuhant az elmúlt egy-másfél évben, ami a feldogozóknak jó, a tartóknak viszont rendkívül rossz volt. Most ez az „egyensúly” is helyreállhat, de ez kellemetlenül érintheti az eddig a nyomott árakból profitáló húscégeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.