Egész Európában túlkínálat van görögdinnyéből

Nem csak Magyarországon alacsonyak a felvásárlási árak.

MTI
2016. 08. 04. 11:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mártonffy Béla kiemelte: júliusban a változékony időjárás miatt egész Európában akadozott az export, a korábbi időszakokban a spanyol és az olasz görögdinnye általában július közepére elfogyott a piacokról, hogy aztán a magyar görögdinnye vegye át a helyüket. Az idén azonban a spanyol és az olasz görögdinnye nem futott ki július közepére a piacokról, a magyar dinnyéből pedig nem tudtak annyit szállítani, mint amennyire szükség lett volna, a gyümölcs egy része bent ragadt a belföldi piacokon, a felvásárlási árak pedig csökkentek – tette hozzá.

Felidézte, hogy a múlt szerdán dinnyetermelők teherautókról dobáltak dinnyét a budaörsi Tesco épülete elé, ezzel tiltakoztak az áruházlánc árpolitikája, akciói ellen, amellyel szerintük 20-25 forintra szorítják le a felvásárlási árat.

Mártonffy Béla közölte: a kereskedelemben nem lehet az a cél, hogy nagyon alacsony áron gyenge vagy heterogén minőségű termékeket kínáljanak a fogyasztónak, mert ez sem a vásárlónak, sem az adott áruháznak, sem pedig a termelőnek nem tesz jót.

Hangsúlyozta: a jó minőségű magyar dinnyét normális áron lehet és kell is értékesíteni. A normális ár azt jelenti, hogy meg kell fizetni a termelőnek az előállítás költségét plusz valamennyi nyereséget, mert ellenkező esetben az országban senki nem fog termelni és elfogy a piacról a magyar görögdinnye – hangsúlyozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.