Még két Tigáz-csekk jön

Őszre zökkenőmentes váltást ígér az állami gázcég.

Illés József
2016. 08. 10. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szokásos szünet miatt ebben a hónapban nem kapnak számlát a földgázfogyasztásukról a Tigáz Zrt. lakossági ügyfelei. A jövő hónapban viszont két csekk is érkezik majd a szolgáltatótól. Az egyiken az augusztusi és a szeptemberi részfogyasztást kell majd befizetniük a háztartásoknak. A másikon, az úgynevezett végszámlán pedig a szeptemberi teljes felhasználás díját kell leróniuk – tudtuk meg a Tigáz Zrt. kommunikációs vezetőjétől. Száraz Gábor elmondta: októbertől már az állami Főgáz Zrt.-hez tartozik a Tigáz mintegy 1,2 millió északkelet-magyarországi és Pest megyei lakossági ügyfele is, így ez a cég küldi majd ki a csekkeket is. Már megkezdődött a felhasználói adatok átadása és átvétele. – A szolgáltatóváltás kapcsán ugyanakkor az ügyfeleknek semmilyen teendőjük nem lesz – tette hozzá a szakember.

A Tigáz és a Főgáz már idén tavasszal elindította az előre fizetős mérővel rendelkező fogyasztók átszerződtetését. A törvényi előírás alapján az ügyfelek és a Főgáz között határozatlan időre úgynevezett egyetemes szolgáltatási szerződés jön létre, így a felhasználási helyek automatikusan a Főgáz ellátásába kerülnek. Külön szolgáltatási szerződést tehát nem szükséges kötni, és a csoportos beszedési megbízások is automatikusan át fognak kerülni a Tigáztól az állami céghez. Így októbertől a Főgáz szolgálja majd ki az összes hazai lakossági felhasználót, ami 3,4 millió ügyfelet jelent.

A Főgáz hangsúlyozta: a szolgáltatóváltás kapcsán nincs szükség mérőcserére vagy más műszaki beavatkozásra, és a mérő leolvasási menetrendje és gyakorisága sem változik. A műszaki problémákat továbbra is a megszokott elérhetőségeken lehet bejelenteni, és a földgáz ára sem fog változni. Az állami gáztársaság szeptemberben levélben tájékoztatja az érintetteket a szolgáltatóváltás folyamatáról. A vállalat közölte: amennyiben egy fogyasztó tartozás miatt kikapcsolt felhasználási helyként kerül át a Főgázhoz, a felhasználó akkor kérheti majd a visszakapcsolást, ha a Tigáznál rendezte a tartozást. A fogyasztók a Főgáztól novemberben fogják megkapni az első számlát, a mérőállás bediktálására pedig október végétől lesz lehetőség.

Száraz Gábor arról is beszámolt, hogy sikerült rendezni az úgynevezett behajtási költségátalány körül kialakult gondokat. Amint lapunk megírta, a Tigáz a múlt hónapban válogatás nélkül, minden késedelmes számlabefizetés után negyveneurós (hozzávetőleg 12 ezer forintos) büntetőcsekket küldött ki a céges és egyéb fogyasztóknak. A késedelmesen fizető vállalkozásoknak be is kell fizetniük a kirótt összeget, miután bebizonyosodott, hogy a Tigáz az ő esetükben jogszerűen járt el. A tévedésből megbírságolt lakossági fogyasztók azonban visszakapták vagy visszakapják a pénzüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.