Százmilliárdos üzlet a fogadás

Az olimpia várhatóan nem vonz annyi szerencsejátékost, mint a labdarúgó-Eb.

Gyöngyösi Balázs
2016. 08. 05. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban az olimpia nem eredményezett kimagasló árbevételt a sportfogadások terén, most a Szerencsejáték Zrt. kíváncsian várja, hogy a soha nem látott mennyiségű fogadási ajánlat változtat-e ezen a trenden – közölte lapunk érdeklődésére az állami lottócég. A társaság a magyar sportolókat és a magyar vonatkozású eseményeket kiemelten kezeli. Ettől függetlenül dinamikusan bővül a társaság sportfogadásból származó forgalma, amely 2012 és 2015 között a két és félszeresére nőtt. Míg négy éve 54,39 milliárd forintot hozott a játékszervezőnek ez a szegmens, addig tavaly már 129,08 milliárdot, miközben ezekben az esztendőkben a teljes árbevétel – kiegészülve a számsorsjátékokkal és a sorsjegyekkel – 212,79, illetve 350,73 milliárd forint volt. A Szerencsejáték Zrt. arra számít, hogy a bukmékeri fogadások keresletének növekedése miatt idén ez az üzletág már az összesített forgalom 45-50 százalékát is lefedheti. A növekvő tendencia főként a franciaországi Európa-bajnokságnak, a jelentős labdarúgó-bajnokságoknak, a fogadópontoknak, az információs és tartalomszolgáltatási fejlesztéseknek, a kiemelkedő eseményszámnak, az élő fogadásnak, az okostelefon-alkalmazásnak és a promóciónak köszönhető.

Továbbra is a hagyományos, papíralapú játék a népszerűbb, ugyanakkor dinamikusan növekszik az online fogadás is. Utóbbi részaránya 2011-ben a sportfogadási forgalom mindössze 25, 2012-ben 26 százaléka volt, tavalyelőtt viszont már a szelvények 30, tavaly pedig 35 százaléka származott erről a területről. A totó, a góltotó és a tippmix mellé 2013-ban vezette be a társaság az internetes tippmix prót, amely az alapítástól kezdve sorrendben 5,5, 18,4, illetve 28,1 milliárd forintos éves árbevételt hozott. Ebben az is közrejátszott, hogy monopolhelyzetben van: az adóhivatal minden más hazai és nemzetközi fogadási portált elérhetetlenné tett. A hazai sportfogadás történetében eddig az idei Eb jelentette a csúcsot. A tippmix forgalma a labdarúgótorna első teljes hetén 123 százalékkal volt magasabb az esemény kezdetét megelőző hétnél, a 2014-es brazíliai világbajnokság legforgalmasabb hetét pedig 59 százalékkal haladta meg. Kiemelt figyelem kísérte a magyar válogatott szereplését, minden mérkőzésére több mint 900 ezer fogadás érkezett, a Magyarország– Belgium nyolcaddöntő az egymilliós határt is átugrotta. Az Európa-bajnokság alatt összesen 37,48 millió fogadás érkezett be, a kifizetett nyeremény pedig meghaladta a 11,12 milliárd forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.