Trükköző vizsgaállomások

A legtöbb cég nem hatósági áron, hanem csomagban értékesíti a műszaki ellenőrzést.

Bodacz Péter
2016. 08. 10. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtévesztő tájékoztatást ad a felülvizsgálattal kapcsolatos díjakról és magáról a szolgáltatásról is a gépjárművek műszaki vizsgáztatását végző vállalkozások többsége – tapasztalta lapunk. A vonatkozó jogszabályok kreatív értelmezése természetszerűleg az autótulajdonosok pénzére megy, a trükközés azonban szerencsés esetben – tudatos és határozott fogyasztói magatartással, valamint valóban hibátlan gépkocsival – kivédhető.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által akkreditált vizsgabázisok hatóságilag megszabott vizsgadíjakkal kötelesesek számolni,

ez személygépjárművek esetében 16 290 forint, ez az összeg tartalmazza a környezetvédelmi ellenőrzés tarifáját is. A legtöbb vizsgahely azonban ennél jóval több pénzért kínálja a szolgáltatást; igen beszédes a Holszervizeljek.hu-n található tájékoztatás, amely szerint 24 ezer forint helyett már a jelenleg érvényes díjtól is levizsgáztathatjuk kocsinkat. A weboldal csak azt felejti el megemlíteni, hogy a korábbi és a mostani díjszabás is jogszabályban rögzített, tehát szó sincs akcióról. A weboldalon egyéb „kedvezményes műszakivizsga-árakat” is találni húszezer forint körüli díjért, de négykerék-meghajtás esetén akár 25 ezer forint is lehet a vizsgadíjként megjelölt összeg. A valósághoz hozzátartozik az is, hogy ezért a pénzért átnézik a járművet, ugyanakkor arra vonatkozóan jellemzően nincs semmilyen tájékoztatás, hogy lehet-e ezen pluszszolgáltatás nélkül, csak a vizsgára bevinni az autót.

Hogy pontosabb képet kapjunk az ajánlatokról, több szerviznél telefonon érdeklődtünk. Jobbára azt a választ kaptuk, hogy a pluszszolgáltatás nem opcionális, magyarán a műszaki vizsgát csak egy szolgáltatáscsomag keretében lehet igénybe venni. Indoklásuk szerint csak így garantálhatják azt, hogy a kocsi átmegy a vizsgán, azaz a tulajdonos érdeke is az átvizsgálás. De volt arra is példa, hogy a vizsgahely belement abba: csak a vizsgát végzi el, ám fenyegetésként is értelmezhető megjegyzésként közölték, kevés az olyan autó, amelyik „csont nélkül” átmegy az ellenőrzésen.

Az NKH által lapunknak küldött válasza alapján azonban a társaságok eljárása nem szabályos.

A felügyelet közölte, a kijelölt vizsgálóállomások eltérhetnek a hatósági tarifától, de az ügyfél a törvény értelmében kérheti csak az alapszolgáltatást, azaz kizárólag a műszaki vizsgát is, 16 290 forintért. Ebben az esetben értelemszerűen nem végeznek előzetes átvizsgálást és szükség esetén javítást. Az NKH tájékoztatása szerint egyébiránt a műszaki felülvizsgálat 16 290 forintos tarifájából a vizsgadíj 10 490 forintot tesz ki, a környezetvédelmi felülvizsgálat pedig 5800 forint. Az előbbi tétel 80, az utóbbi 20 százaléka landol az államkasszában, azaz a 30-40 perc alatt elvégezhető ellenőrzés díjából a vizsgahely 6780 forintot kap. Tavaly összesen több mint 1,38 millió műszaki vizsgát végeztek az országban, amiből összesen 13,74 milliárd forint bevétele származott az államnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.