Vasárnap délben zárnának be a nagy üzletek

Tovább ötletel a kormány a boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozásáról.

MNO
2016. 08. 13. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mond le a kormány arról a szándékáról, hogy a jövőben alaposan megnehezítse a nagy üzletek nyitvatartását a hét utolsó napján – írta szombati számában a Népszabadság. A lap információi szerint az lenne az elképzelés, hogy az üzletek meghatározott időpontig – leggyakrabban a 12 órát emlegetik – tarthatnának nyitva normál ügymenet mellett, azon túl a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi egységeknek pluszadót kellene fizetniük forgalmuk függvényében. A különadó mértékét úgy is be lehet lőni, hogy ne érje meg nyitva tartani a láncoknak. A Népszabadság értékelése szerint a koncepció a hazai hátterű, kisebb üzleteknek kedvezne, ahogyan azt az idén tavasszal eltörölt vasárnapi boltzártól is remélték eredetileg.

Van egy másik ötlet is, amelyet a lap Kósa Lajoshoz köt. A Fidesz frakcióvezetője állítólag azt forszírozza, hogy egy évben a munkavállalót csak hat alkalommal lehessen vasárnapi munkavégzésre kötelezni, ráadásul a rákövetkező szombatot a munkaadónak pihenőnapként kellene kiadnia. Azt egyelőre homály fedi, hogy a Kósa-féle javaslat foglalkozik-e a bérpótlék kérdésével, amely jelenleg 50 százalék, de mint emlékezetes, az egy évig tartó vasárnapi zárva tartást szabályozó rendelet 100 százalékos mértéket írt elő – írta a lap.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint sok kis bolt lehúzhatja a redőnyt, ha megemelik a vasárnapi pótlékot. Arra alapozzák állításukat, hogy az intézkedés több tízmilliárd forint többletkiadást okozhat a vasárnap nyitva tartó kis üzleteknek, a kötelező szabad vasárnapok számának emelése pedig sok pénzbe kerül, hiszen több alkalmazottat igényel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.