– Hogyan lett dr. Juhász Mihály bankjogászból Misi, a pék? Kiábrándult a pénzügyi szektorból?
– Bár a gazdasági válság megnehezítette a munkát, a jogi osztályon jól éreztem magam, inkább a sütés iránt felfedezett szeretet késztetett a váltásra. Kilenc és fél évet töltöttem a bankban, de már közben is foglalkoztam gasztronómiával. A gyakori főzések után egyre jobban érdekelt a kenyérsütés, elmélyedtem benne, folyamatosan rendeltem külföldről a könyveket, mert itthon nem igazán van szakirodalma. Egyre jobb kenyereket sütöttem, erre felfigyeltek az ismerősök, fesztiválokra hívtak, ott pedig már a séfek is érdeklődtek, így elkezdtem éttermeknek szállítani. Egy ideig ez úgy zajlott, hogy a munkából hazaérve este bedagasztottam a tésztát, hajnalban kisütöttem, reggel kocsival bevittem, a séfek pedig jöttek érte a bankhoz. Elég megterhelő volt, elgondolkoztam azon, érdemes-e a következő szintre lépni: ekkor kerestek meg a szomszédos sonkabár üzemeltetői, hogy nyissunk közösen egy pékséget. Négy éve indultunk el, Gianni Annoni étteremtulajdonos, Horkay András borszakértő és Czellér Balázs vállalkozó cége lett a 70 százalékos tulajdonos, magánszemélyként enyém a maradék 30 százalék. Időközben annyiban változott a szerkezet, hogy Gianni már nem tagja a cégnek.
– Gördített akadályokat az útjába a hazai üzleti környezet?
– A legnagyobb nehézség a tapasztalat hiánya volt, nem tudtuk, hogyan kell működtetni egy pékséget, eleinte az üzem elrendezésétől a termékpalettáig sok minden gondot okozott. Mint kiderült, az elhelyezkedés sem elég jó, hiába van itt a Duna-part, a turisták áradata a Váci utcán marad. 95 négyzetméteren dolgozunk, aminek egyharmada az eladótér, kétharmada az üzem. A kemence, nyújtógép, dagasztógép, osztógép, illetve a hűtőgépek beszerzése 25-30 millió forintos indulókiadás volt. Van 35-40-féle termékünk, kenyerek, péksütemények, a vásárlóknak pedig a 70 százaléka magyar, 30 százaléka külföldi. Nem csak turisták, sok köztük a Budapesten élő külföldi, aki ideszokott. Három pékkel és két eladóval dolgozunk. Több mint egy hónapja keresek egy negyedik péket, de még csak jelentkező sem volt. Így ezekben a hetekben, hónapokban nemcsak napközben vagyok bent a pékségben mint az üzlet arca, aki ötletel, tervez, termékeket fejleszt, hanem negyedik pékként este 7-től hajnal 3-ig én is beállok.
















