Átfogó program kell a béremeléshez

Nem lesz béremelkedés a közterhek csökkentése nélkül.

Hajdú Péter
2016. 09. 27. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai munkabérek nyugat-európai fizetésekhez történő felzárkóztatását kezdeményezte Volner János jobbikos politikus az EU-csúcstalálkozót megelőző egyeztetésen a miniszterelnöknél, amelyet a politikus szerint Orbán Viktor elutasított. A témával kapcsolatban ezúttal Dávid Ferencet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkárát kérdeztük.

– Nem kérdés, a nettó bérek emelkedésére szükség van. Sőt, a folyamat már a piac önszabályozó mechanizmusának köszönhetően megindult jó néhány szakmában. Alapvető probléma azonban, hogy a magyarországi béreket az unióban a negyedik legnagyobb járulék terheli, vagyis hiába a bruttó összeg emelése, ha annak jó részét elviszik a közterhek – hangsúlyozta a főtitkár.

Óvatosan a béremeléssel – Mellár Tamás
Nem lehet cél az alacsony bér – Csaba László
Túl alacsony a minimálbér – Németh György
Emelni kell a hazai béreket – Pogátsa Zoltán
Lemaradunk a bérversenyben – Csath Magdonla
Elkerülhetetlen a béremelés – Bod Péter Ákos

 

Dávid Ferenc kiemelte, hogy közvetlen eszközei ugyan nincsenek a kormánynak a bérek befolyásolására a versenyszférában, de szabályozási eszközökkel támogathatja a béremeléseket. – Sajnos ma száz forint kifizetett munkabér kétszáz forintjába kerül a vállalkozóknak, ezért a munkabér terheinek csökkentése mindenképpen az emelés irányába hatna – tette hozzá. – Ha pedig kisebb lenne a különbség a bruttó és a nettó bérek között, akkor fölfelé indulhatna az alkalmazottaknak kifizetett bér nagysága. Igazán jelentős növekedésre azonban csak akkor kerülhet sor, ha az uniós támogatásokat azok a vállalkozások kapják majd, melyek termékei olyan magas hozzáadott értéket tartalmaznak, amely elbírja a megemelt jövedelmeket. Ha mindez megtörténik, akkor jó esély nyílik arra, hogy a Nyugatra történő kivándorlás megszűnik, vagy legalábbis üteme mérséklődik.

A főtitkár fontosnak tartaná, hogy több évre szóló járulékcsökkentési programban egyezzen meg a kormány a munkaadókkal és a munkavállalókkal, amelynek eredményeként három-négy év alatt két számjegyű járulékcsökkentésre kerülne sor. S ezt a programot együttműködési megállapodásban kellene rögzíteni. – Ennek folyományaként persze a költségvetési kiadásokat is módosítani kell. Vagyis komplex reformra van szükség. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a közfoglalkoztatási rendszer csak olyan formában folytatódhat, amelyben fontos szerepet kap a képzés, mert csak így tud hozzáadott értéket termelni a jövendőbeli munkaerő – emelte ki a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.