Egy vasunk sem lesz nyugdíjas éveinkben?

Bizonytalanok ugyanis a nyugdíjkilátásai az aktív népesség csaknem felének Magyarországon.

MTI
2016. 09. 30. 19:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetség összegyűjtötte azokat az élethelyzeteket, amelyekben különösen magas a kockázata az időskori elszegényedésnek, még akkor is, ha az érintetteknek a jelenben nincsenek megélhetési problémáik.

A Mabisz közleményében kifejti: a háztartásbeliek esetében nincs bejelentett jövedelem, nincs járulékbefizetés, ezért nem képződik nyugdíjjogosultság sem. A vállalkozók pedig hajlamosak a cég érdekében, a közterhek minimalizálása céljából alacsonyabb bért, részmunkaidős foglalkoztatást bejelenteni maguknak. A szakértők becslése szerint 100 ezerre tehető azon vállalkozók száma, akik nem fordítanak kellő figyelmet jövendő nyugdíjukra.

A külföldön munkát vállalók az ott fizetett járulékok révén külföldi nyugdíjra talán jogosultságot szerezhetnek, a magyar nyugdíjuk számítása során viszont nem vehető majd figyelembe semmilyen olyan kereset, amely után nem itthon fizettek járulékot – emelik ki a közleményben.

A Mabisz szerint a bejelentés nélkül vagy „borítékkal kiegészített” minimálbérrel honorált munkavállalók is igen nehéz helyzetben találhatják magukat, amikor elérik majd a nyugdíjkorhatárt. Csakúgy, mint a tőkejövedelemből élők, mert az ilyenformán szerzett jövedelmek és az ezekből fenntartott élet nem garantálja automatikusan a nyugodt és felhőtlen időskort. A tőkejövedelmek után nem kell nyugdíjjárulékot fizetni, viszont így a nyugdíjszámítás során sem számítanak – hívták fel a figyelmet.

Ezekre az élethelyzetekre megoldást jelenthet a nyugdíjbiztosítás. A közlemény Farkas Andrást, a Nyugdíjguru News honlap alapító főszerkesztőjét idézi, aki szerint ez az egyik leginkább javasolható nyugdíjcélú megtakarítási forma. Vonzerejét jelentősen megnöveli a személyijövedelemadó-jóváírás formájában igénybe vehető 20 százalékos, évi akár 130 ezer forintos állami támogatás – írják a közleményben.

Magyarországon 2000 óta 19-ről 25 százalékra nőtt a 60 éven felüliek aránya a népességben, és a társadalom további idősödése valószínűsíthető. Molnos Dániel, a Mabisz főtitkára a közleményben hangsúlyozta: a társadalmak a következő 25 évben egyre nagyobb kihívásokkal szembesülnek közösségi és egyéni szinten is az idősek méltányos életkörülményeinek biztosításáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.